-
+

Rapportstryk på börsen för Tele2

Tele2 släpper delårssiffror. Arkivbild.
Tele2 släpper delårssiffror. Arkivbild.
EkonomiTT

Bokslutet från mobiloperatören Tele 2 blev ingen klang- och jubelföreställning. Pandemin blir kännbar "en tid till" enligt vd Kjell Johnsen, som flaggar för svag tillväxt och besparingar.

På börsen faller aktien drygt 3 procent i lunchtid.

Annons

Annons

Utrullningen av 5G i Sverige blir ett viktigt tema framöver, enligt Tele 2.

"Efter att ha säkrat spektrum och avslutat upphandlingen av leverantörer kommer vi nu, tillsammans med Telenor, att rulla ut ett rikstäckande 5G-radionät i Sverige", konstaterar Kjell Johnsen i bokslutet för 2020.

Vinsten före skatt lyfter rejält i fjärde kvartalet. Men det underliggande rörelseresultatet (EBITDA med avdrag för leasingavskrivningar) står som väntat och stampar kring 2,3 miljarder kronor medan omsättningen faller oväntat mycket, ned till 6,9 miljarder.

Två delar

Styrelsen föreslår en utdelning till aktieägarna på 6 kronor per aktie eller totalt 4,1 miljarder kronor. Det är en ökning med 9 procent jämfört med året före enligt Tele2, som delar upp utdelningen i två delar för utbetalning i maj respektive oktober.

Spekulationer om extrautdelning vill dock inte vd Kjell Johnsen ge sig in i.

"Då det nu står klart att vi kommer behöva fortsätta leva med pandemin en tid till under det kommande året, så förväntar vi oss att tjänsteintäkter från slutkund kommer vara på ungefär samma nivå som 2020", skriver han i en kommentar.

Annons

Annons

Lite roaming

Det underliggande resultatet räknar han med ska öka med 2–4 procent på koncernnivå under året.

"I detta ingår ett antagande att internationell roaming fortsatt ligger på en mycket låg nivå under större delen av året. Vi kommer att kompensera för frånvaron av materiell tillväxt inom tjänsteintäkter från slutkund med reducerade kostnader genom transformationsprogrammet", skriver Johnsen.

"Vi förväntar oss att programmet levererar en besparingstakt på cirka hälften av treårsmålet om 1 miljard kronor i kostnadsbesparingar i slutet av 2021, vilket ger en effekt på 250 miljoner kronor under året utöver vad vi realiserade 2020", tillägger han.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss