A-
A+

Rastande flyttfåglar stärker immunförsvaret

För första gången visas hur vilda flyttfåglars immunfunktion återhämtar sig när de rastar. Arkivbild.
För första gången visas hur vilda flyttfåglars immunfunktion återhämtar sig när de rastar. Arkivbild.
ForskningTT

Smittorisken ökar under långa resor – det gäller både människor och fåglar. Därför är pauserna under flyttfåglars långresor så viktiga. Under dem bygger de inte bara upp sina fettreserver, utan också immunförsvaret, visar ny forskning.

Annons

Annons

Den tyska ön Helgoland är en omtyckt rastplats för flyttfåglar. Där har biologen Arne Hegemann vid Lunds universitet tillsammans med tyska forskare undersökt immunförsvaret hos flyttfåglar före och efter paus.

Det är en ganska markant skillnad. Det gick ganska snabbt och tydligt upp inom bara några dagar, säger han.

Tidigare har man antagit att flyttfåglarna under mellanlandningarna framför allt passar på att tanka bränsle för att orka flyga vidare.

Men intensiv fysisk aktivitet påverkar det grundläggande immunförsvaret och i den nya studien, som presenteras i den vetenskapliga tidskriften Biology Letters, visas för första gången hur vilda flyttfåglars immunfunktion återhämtar sig under pausen.

För flyttfåglar är ett starkt immunförsvar viktigt, eftersom flytten i sig innebär ökad risk för smitta, påpekar Arne Hegemann.

När de flyttar träffar de också många andra fåglar. På de ställen där det är bra att landa finns ofta många, många andra fåglar. Där är risken större att bli sjuk. Därför är det viktigt för en fågel att ha ett bra immunförsvar.

Om en fågel dessutom byter kontinent, när den till exempel flyttar från Europa till Afrika, kan den dessutom utsättas för nya typer av smittor.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.