-
+

Rättegång i jaktbrottshärvan kan skjutas upp

Företagsledaren Karl Hedin, här under häktningsförhandling i jaktbrottshärvan 2018, är åtalad för grovt jaktbrott. Arkivbild.
Företagsledaren Karl Hedin, här under häktningsförhandling i jaktbrottshärvan 2018, är åtalad för grovt jaktbrott. Arkivbild.
BrottTT

Rättegången i jaktbrottshärvan, där bland andra företagsledaren Karl Hedin är åtalad, kan skjutas upp. Ny bevisning som lämnats in av Hedins advokat har ställt allt på ända.

Annons

Annons

I målet är två personer, en av dem Karl Hedin, åtalade för grovt jaktbrott misstänkta för att ha jagat varg den 26 oktober 2018.

Ytterligare en man och en kvinna åtalas, tillsammans med Karl Hedin, misstänkta för att vid ett annat tillfälle ha hanterat giftet karbofuran i syfte att döda varg.

Gick till polisen

Den åtalade kvinnan var den som först gick till polisen med uppgifter om att Karl Hedin och andra ägnade sig åt olaglig jakt.

Kvinnan tog senare tillbaka sina uppgifter och åtalades då i stället själv för medhjälp till förberedelse till jaktbrott eftersom hon ska ha varit behjälplig i hanteringen av giftet.

Den bevisning som lämnades in i måndags av Karl Hedins försvarare Sven Severin gäller kvinnan och påverkar, enligt Severin, hennes trovärdighet som vittne.

Det handlar om att kvinnan ska vara misstänkt i en förundersökning rörande ett annat grovt brott utan koppling till jaktbrottshärvan.

Kvinnans försvarare Thomas Jönsson har lämnat in ett yttrande till Västmanlands tingsrätt där han hävdar att det föreligger hinder mot den planerade huvudförhandlingen.

Annons

Annons

Vacklande hälsa

Dels för att det inte går att bemöta den bevisning som åberopas avseende en annan förundersökning där hon eventuellt är misstänkt. Den andra anledningen är att min klient har en vacklande hälsa. Det här är en sådan omständighet som gör att vi kan inte hålla förhandling med henne för närvarande, säger Thomas Jönsson.

Åklagare Fredrik Ingblad bekräftar för TT att han leder den förundersökning som Hedins försvar hänvisar till i sin nya bevisning.

Men jag vill inte säga vad den handlar om, heller inte vilka personer som är inblandade, säger Fredrik Ingblad.

Han berättar dock att det handlar om en tidigare förundersökning som lades ned i februari 2019.

När yttrandet om hinder mot förhandling inkommit till tingsrätten är det upp till rättens ordförande att bedöma om förhandlingen ska ställas in eller om den ska genomföras i vissa delar.

Alla parter i målet har nu fått tid på sig till i morgon onsdag att yttra sig i frågan och därefter fattas beslut om förhandlingen ska genomföras enligt plan, säger rådman David Harrby till TT.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss