Rättegång inleds om skåpbilsmassaker i Kanada

En minnesplats för offren i skåpbilsdådet i Toronto i april 2018. Arkivbild.
En minnesplats för offren i skåpbilsdådet i Toronto i april 2018. Arkivbild.
KanadaTT-AFP

Han kopplas till den kvinnofientliga incel-rörelsen. Nu inleds rättegången mot Alek Minassian som står anklagad för att ha mördat tio personer när han körde in en folkmassa med skåpbil i Toronto i april 2018.

Annons

Annons

Minassian anklagas för tio mord och 16 mordförsök. Åtta kvinnor och två män dödades när skåpbilen plöjde fram längs med trottoaren i Toronto i det som har beskrivits som den värsta massakern i Kanada på årtionden.

Rättegången har skjutits upp två gånger på grund av pandemin. Nu kommer den att ske via länk och 28-årige Minassian kommer att höras från fängelset. Han greps samma dag som dådet och har suttit inlåst sedan dess.

Allmänheten kommer att kunna följa förhandlingarna på storbildsskärmar i ett kongresscenter i Toronto. Rättegången väntas pågå i en månad.

Eftersom Minassian redan har erkänt kommer rättegången att fokusera på hans sinnestillstånd vid tidpunkten för dådet.

I förhör har Minassian sagt att den ilska han känner mot kvinnor var motivet bakom attacken. Han har också berättat att han på nätet har träffat likasinnade män som beskriver sig själva som "incels", en förkortning som kan översättas till "ofrivilligt celibat" och som ofta används av män som uttrycker hat och misstro mot kvinnor.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons