A-
A+

Rättegång inleds sex år efter lastbilsterror

Ett minnesmonument har upprättats i Nice för att hedra de som dödades i terrorattacken 2016.
Ett minnesmonument har upprättats i Nice för att hedra de som dödades i terrorattacken 2016.
FrankrikeTT-AFP

86 människor dödades av den framrusande lastbilen under nationaldagsfirandet i Nice 2016. I dag inleds rättegången mot sju män och en kvinna som misstänks ha hjälpt gärningsmannen.

Annons

Annons

Karta med händelseförlopp.
Karta med händelseförlopp.

Rättegången, som beräknas pågå till mitten av december, hålls i den särskilda domstolsbyggnad inne i Justitiepalatset i Paris som upprättades inför fjolårets förhandlingar kring terrorattackerna i huvudstaden 2015.

I Nice har en mötesplats ställts i ordning där offer och anhöriga kan följa rättegången i direktsändning.

Föraren av lastbilen, 31-årige Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, sköts till döds av polis strax efter dådet. De åtta personer som nu står åtalade anklagas för att ha känt till attacken, hjälpt gärningsmannen med logistiken samt ha försett honom med vapen. De åtalas därmed för att till olika grad ha varit inblandade i dådet.

86 personer – däribland 15 barn – dödades och ytterligare 450 skadades när Lahouaiej-Bouhlel körde in i tusentals nationaldagsfirande Nicebor och turister längs med promenadstråket Promenade des Anglais den 14 juli 2016. Attacken utgör det näst dödligaste terrordådet i Frankrike efter Parisattackerna i november 2015.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.