A-
A+

Rättegång mot Suu Kyi drar över tiden

Thae Maung Maung och Min Min Soe representerar avsatta ledaren Aung San Suu Kyi i rättegångarna som journalister inte tillåts närvara på.
Thae Maung Maung och Min Min Soe representerar avsatta ledaren Aung San Suu Kyi i rättegångarna som journalister inte tillåts närvara på.
MyanmarTT-AFP

Den pågående rättegången mot Myanmars avsatta ledare Aung San Suu Kyi kommer ta längre tid än väntat, meddelar hennes advokater.

Annons

Annons

Aung San Suu Kyi, som avsattes i en militärkupp den 1 februari och sedan dess suttit i husarrest, gjorde ett av få framträdanden i rätten under måndagen, där hon står åtalad för flera punkter som sammanlagt kan döma henne till över ett årtionde i fängelse.

Hennes hälsa tedde sig vara god under rättegången, säger hennes advokater till journalister som inte tillåts närvara på rättegången. Advokaterna har klagat på den snåla tid de tillåts tillbringa med sin klient, som är mer eller mindre avstängd från omvärlden i sin husarrest.

Den utdragna rättsprocessen beror bland annat på den stora mängd vittnen som kallats till hennes försvar. Hon anklagas bland annat för att äga oregistrerade walkie-talkies och för att ha brutit mot coronaregler i samband med fjolårets val.

I ett annat åtal anklagas hon för att ha tagit emot kontanter och guld av en tidigare minister samt korruption, då hon ska ha hyrt mark för sin välgörenhetsorganisations räkning.

Rättegångarna för båda åtalen väntades vara klara vid slutet av juli, vilket hennes advokater meddelar inte kommer att vara möjligt då 23 vittnen återstår att höras.

Militärjuntan i Myanmar hävdar att Suu Kyis parti NLD vann valet på grund av fusk och har hotat om att upplösa partiet. Under sitt första framträdande i rätten förra månaden meddelade Suu Kyi fortsatt motstånd mot juntan och lovade att NLD kommer att "fortsätta existera så länge som folket finns, eftersom NLD bildades för folket".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!