A-
A+

Rättegången i Ecuador mot Ola Bini uppskjuten

Rättegången mot den svenske programmeraren Ola Bini, som åtalats för dataintrång, skulle i dag ha återupptagits i Quito i Ecuador. Arkivbild.
Rättegången mot den svenske programmeraren Ola Bini, som åtalats för dataintrång, skulle i dag ha återupptagits i Quito i Ecuador. Arkivbild.
BrottTT

I dag skulle rättegången mot den svenske programmeraren och internetaktivisten Ola Bini ha återupptagits i Ecudadors huvudstad Quito. Men än en gång ställs förhandlingarna in med kort varsel.

Annons

Annons

Enligt Ola Binis far, Dag Gustafsson, var planen att den 30 och den 31 augusti skulle bli de sista förhandlingsdagarna i rättegången som inleddes i januari i år. Bini, som står åtalad för intrång i det statliga ecuadorianska telekombolaget CNT:s datasystem, förnekar brott.

Översättare saknas

Det som återstår av förhandlingen är att försvaret ska göra sin bevisframställan, Ola Bini ska lämna sitt personliga vittnesmål och därefter ska parterna slutplädera.

Därefter kan rätten antingen avkunna dom direkt eller välja att återkomma med dom vid ett senare tillfälle.

Men bara timmar innan förhandlingarna skulle ha inletts i Quito kom besked om att de ställs in.

"För några timmar sedan kom beslut från domstolen att skjuta upp den fortsatta rättegången. Skälet är att det saknas översättare" skriver Dag Gustafsson i ett mejl till TT.

Annons

Annons

Konsulärt stöd

Enligt UD:s presstjänst planerade ambassaden i Bogotá i Colombia att närvara vid rättegången Quito när den skulle ha återupptagits i dag.

"Svenska ambassaden i Bogotá följer ärendet nära och står i kontakt med lokala myndigheter och med Ola Bini och hans advokat. Vi ger Ola Bini konsulärt stöd och UD har varit representerade under domstolsförhandlingarna genom vår ambassad i Bogotá och vårt honorärkonsulat i Quito", skriver UD:s presstjänst i ett mail till TT.

Såväl ambassaden i Bogotá som UD i Stockholm har haft flera möten med företrädare för Ecuador för att diskutera ärendet, enligt presstjänsten.

"I våra kontakter med ecuadorianska myndigheter framhåller vi vikten av att rättsstatens principer respekteras och att Ola Bini ska få sin sak prövad", står det i mejlet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.