A-
A+

Razzia mot Libanons centralbank

Den libanesiska domaren Ghada Aoun talar till journalister efter tisdagens tillsalag mot centralbanken i Beirut.
Den libanesiska domaren Ghada Aoun talar till journalister efter tisdagens tillsalag mot centralbanken i Beirut.
LibanonTT-AP

En domare och säkerhetspersonal har försökt genomföra en razzia mot Libanons centralbank, men tvingades avbryta utan att kunna gripa den omstridde centralbankschefen Riad Salameh.

Annons

Annons

Domaren Ghada Aoun åtalade i mars Salameh för korruption och penningtvätt. Även flera europeiska länder utreder riksbankschefen och i slutet av mars beslutade EU att frysa tillgångar på motsvarande 1,3 miljarder kronor som fem libanesiska medborgare har i europeiska banker. Det anses allmänt att Riad Salameh och hans bror Raja finns bland dem.

Libanon genomgår en ekonomisk kris och över tre fjärdedelar av invånarna lever under fattigdomsgränsen. Salamehs penningpolitik pekas av många ut som orsak till att statsskulden skenat och valutan försvagats. Men den 71-årige centralbankschefen har fortfarande stort stöd bland de politiska partierna efter nästan tre decennier på posten.

Domaren Ghada Aoun förklarade för journalister att hon av en domstolsorder tvingades avbryta sökandet efter Salameh i centralbankens lokaler.

Premiärminister Najib Mikati fördömde razzian. Frågan måste lösas genom en politisk överenskommelse om en centralbankschef, och därefter rättslig process i laga ordning, sade han.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.