A-
A+

Reaktor på Ringhals snabbstoppad

Ringhals 3 beräknas vara ur drift till och med fredagskvällen. Arkivbild.
Ringhals 3 beräknas vara ur drift till och med fredagskvällen. Arkivbild.
EnergiTT

Reaktor 3 på Ringhals kärnkraftverk snabbstoppades på onsdagskvällen av okänd anledning. Prognosen är att reaktorn ska vara i gång igen på nyårsafton.

Annons

Annons

Ett automatiskt reaktorsnabbstopp gjordes vid klockan 18.15 på onsdagskvällen, vilket SVT Nyheter Väst var först med att rapportera. Vad som orsakat stoppet utreds fortfarande.

De styrstavar som används för att reglera effekten har gått in hela vägen i reaktortanken och därmed stoppas också elproduktionen. Det var vårt automatiska säkerhetssystem som gjorde att styrstavarna gick in hela vägen och vi håller just nu på och tar reda på varför det utlöstes. Det är ett komplicerat arbete, säger Josef Nylén som är t f presschef på Ringhals.

Tar tid

I väntan på att detta arbete blir klart producerar reaktorn Ringhals 3 inte någon el. Ringhals har under torsdagseftermiddagen meddelat elmarknaden Nordpool att de räknar med att Ringhals 3 kan producera el igen under fredagskvällen den 31 december.

"Det här är komplicerade system och vi behöver göra felsökningarna noggrant för att säkerställa exakt var felet uppkom. Man måste ha respekt för att det tar lite tid", skriver Josef Nylén i ett mejl till TT.

Annons

Annons

Ringhals 4 i drift

Reaktorerna Ringhals 1 och 2 är inte längre i drift. I reaktorn Ringhals 4 pågår elproduktionen som vanligt. Ringhalsverket står vid full drift, enligt GP, för tolv procent av Sveriges elproduktion.

Josef Nylén vill inte spekulera kring om reaktorstoppet kan ha påverkat elpriset. Under torsdagen sjönk dock det genomsnittliga elpriset i elområde SE 4 från onsdagens 159,37 öre per kWh till 72,32 öre per kWh.

Ringhals 3 var avställd längre än planerat under sommaren, då en planerad revision fick förlängas för att åtgärda att ett bränsleelement hade hamnat i fel läge i en bassäng i en separat byggnad, där bränsleelementen förvaras och rengörs under avställningen.

Rättad: I en tidigare version av artikeln förekom felaktiga uppgifter om sommarens drift av Ringhals 3.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.