A-
A+

Rebeller anklagas för mordbrand i migrantläger

Martin Griffiths, FN:s särskilda sändebud för Jemen, kräver en oberoende utredning av vad som orsakade en dödlig brand i ett migrantläger i hdstad Sanaa i förra veckan.
Martin Griffiths, FN:s särskilda sändebud för Jemen, kräver en oberoende utredning av vad som orsakade en dödlig brand i ett migrantläger i hdstad Sanaa i förra veckan.
JemenTT-AFP-Reuters

Människorättsorganisationen Human Rights Watch anklagar Huthirebellerna för att ha orsakat en dödlig brand i ett migrantläger i Jemens huvudstad Sanaa i förra veckan. FN kräver nu en oberoende utredning av vad som orsakade branden.

Annons

Annons

Över 40 afrikanska migranter dödades och 170 skadades allvarligt i branden. FN:s särskilde sändebud för Jemen Martin Griffiths har vänt sig till FN:s säkerhetsråd och krävt en oberoende utredning av orsaken bakom branden.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) uppger att Huthirebellernas säkerhetsstyrkor hade låst in flera hundra migranter i en hangar efter ett bråk mellan vakter och migranter. Enligt vittnen ska säkerhetsstyrkorna därefter ha avfyrat två oidentifierade projektiler in i byggnaden, vilket ska ha startat branden.

Ögonvittne berättar

En video publicerad av HRW visar hur säkerhetsstyrkorna går omkring bland överlevande utanför byggnaden samtidigt som branden pågår.

Jag har inte ord nog för att uttrycka hur det var. . . Projektilerna exploderade och det var så mycket rök och sedan var det en brand som spred sig, säger en 20-årig migrant som citeras i HRW:s rapport.

Migranterna i lägret kommer huvudsakligen från Etiopien och landets utrikesdepartement säger att de har fått rapporter om att 43 människor, varav många landsmän, dött i branden och begravts i Jemen.

Annons

Annons

Borde inte politiseras

HRW uppger att hundratals migranter vårdas på ett sjukhus i Saana under kraftig bevakning. FN:s migrationsorgan IOM uppmanade i förra veckan Huthirebellerna att ge obehindrad tillgång till de migranter som skadats i branden.

Huthirebellernas talesperson Mohammed Abdusalam har inte bemött anklagelserna från HRW, men säger att händelsen inte "borde bli politiserad eller exploaterad".

Trots varningar beger sig varje år tusentals migranter från det närliggande Afrikas horn till Jemen med målet att ta sig vidare till andra länder kring Persiska viken. Men många fastnar i migrantläger i det krigshärjade landet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!