A-
A+

Recensenterna om Abba: "Magin är ännu kvar"

ABBA släpper nya albumet Voyage med tio nya låtar samt sätter upp en show i London där deras avatarer ackompanjeras av en orkester.
ABBA släpper nya albumet Voyage med tio nya låtar samt sätter upp en show i London där deras avatarer ackompanjeras av en orkester.
MusikTT

En internationell kör är lyrisk över världsnyheten att Abba släpper ett nytt album.

"Magin finns fortfarande kvar med ett bitterljuvt discobeat", skriver brittiska The Times och ger de nya låtarna fyra av fem stjärnor.

Annons

Annons

Från New York till Melbourne. Kärleken till Abba korsar kontinenter och världshav och en internationell hyllningskör stämmer in i lovorden.

The Guardians recensent Jude Rogers sätter ord på de gamla fansens känslor när hon ger "I still have faith in you" fyra stjärnor och "Don't shut me down" fem stjärnor.

"Jag har varit ett fan av Abba sedan jag var en liten flicka, och de första tonerna på den förstnämnda, fulla av melankoli, fick omedelbart känslorna att välla upp", skriver hon och hyllar Agneta och Anni-Frids sånginsatser.

"Klangen av dessa röster har alltid varit ett av det bästa inom popen", skriver hon och fortsätter:

"Rösterna har förändrats och åldrats, men de axlar fortfarande skickligt vikten av varje fras".

De två nysläppta låtarna blir en påminnelse om att tiden har passerat – men Abba går aldrig ur modet, slår The Independents Roisin O'Connor fast.

"40 år, och det är som om de aldrig har varit borta", skriver hon och delar också ut fyra av fem stjärnor.

"Vad fantastiskt det är att ha dem tillbaka", avslutar O'Connor.

"Känns som ett segervarv"

BBC:s musikreporter Mark Savage tolkar textfrasen "through joy and the sorrow, we have a story and it survived", som en beskrivning av Abbas egen karriärresa, där bandet har gått från att hånas under sin storhetstid – till att bli en odödlig popsensation.

"Om det känns som ett segervarv, är det bara rättvist", konstaterar han. Om den nya upptempolåten "Don't shut me down" skriver Savage:

"Det är ett listigt stycke pop från två av genrens mästare".

Även i USA uppmärksammas nyheten om Abba. Variety toppar med Abba-nyheten och artikeln om det nya albumet ligger överst på magasinet Rolling Stones egen popularitetslista. Den klassiska musiktidningen passar också på att fira de nya låtarna med att lista de 25 bästa Abbalåtarna.

Abba låg under kvällen på förstaplatsen på Twitters internationella trendlista och frasen "Abba will save us all" blev snabbt ett tema. "Abba kommer att rädda oss från pandemin", var det flera som hoppades på.

När det blev natt i Europa och Australien vaknade upp till en ny dag klättrade bandet snabbt upp och parkerade sig i topp även på Twitters trendlista där. Under gruppens storhetstid omfamnades Abba som få andra av just Australien.

"Den svenska supergruppen Abba har äntligen bekräftat sin efterlängtade comeback med ett nytt album och en 'revolutionerande' konsert", låter australiska 7 News sina läsare och tittare veta.

Annons

Annons

"Popmusikens ark"

På hemmaplan kan dock viss skepticism skönjas i vissa formuleringar. Göteborgs-Postens Johan Lindqvist är inte lika lättimponerad som sina internationella kollegor och ger den nya musiken en trea.

"Det är välkomponerat, värdigt och vackert. Hade kunnat blivit ett lyckat musikalnummer eller en internationell hit åt Helen Sjöholm", skriver han.

Att tiden adderar en särskild dimension till de nya låtarna är en förutsättning för att comebacken ska lyckas, skriver Dagens Nyheters Alexandra Sundqvist.

"Comebacker är en riskfylld verksamhet, inte minst rent konstnärligt. Men Abba är ju inget vanligt band. De är snarare lite av popmusikens ark, vid vilken många klamrat sig fast i deras frånvaro", konstaterar hon och ger de nya låtarna en fyra.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!