A-
A+

Recept för S: Tänk nytt och finn er själ

Socialdemokraternas egen tankesmedja Tiden har ett råd till partiledaren Magdalena Andersson och partiet inför nästa val: Satsa på ekonomisk rättvisa. Arkivbild.
Socialdemokraternas egen tankesmedja Tiden har ett råd till partiledaren Magdalena Andersson och partiet inför nästa val: Satsa på ekonomisk rättvisa. Arkivbild.
PolitikTT

Socialdemokraterna måste bestämma sig för varför de finns och vad de vill.

Att satsa på politik för ekonomisk rättvisa vore en bra grej, enligt en rapport från partiets tankesmedja.

Annons

Annons

Det var inte kulturkrig som gjorde att S tappade makten efter åtta år i regeringsställning, enligt analysen som Tiden och redaktören Martin Rynoson i dag lägger fram.

Och det var inte att de två samarbetspartierna Vänsterpartiet och Centerpartiet gick bakåt, något som Socialdemokraternas och Miljöpartiets uppgång inte kunde täcka upp för.

För utan riktiga idéer och en klar politisk linje som kan vinna fler väljare är regeringsmakten långt borta, enligt analysen.

Skäl att finnas

"Just av dessa skäl är det viktigt att Socialdemokraterna fastställer och tydliggör vad det är som är vår grundläggande drivkraft som rörelse, vår raison d'être", skriver författarna och tillägger:

"Har vi inget tydligt svar på den frågan så har vi heller ingen kompassnål att vägleda oss i förhandlingarna och kompromisserna, utöver viljan att fortsätta regera".

I valrörelsen fick S kritik för att den enda drivkraften verkade vara att sitta kvar vid makten. Inget verkade heligt, förutom nejet till SD-samarbete.

Rapporten funderar över väljarströmmar, samhällsförändringar, stora händelser och politiska vägval. Där, snarare än hur valrörelsen drevs av S, kan förklaringar till valutfallet sökas.

Efter regeringsskiftet och regeringspartiernas Tidöavtal har S-ledaren Magdalena Andersson låtit förstå att hon inte har några stora problem med den migrationspolitik som regeringen ska driva och som Sverigedemokraterna beskrivit som ett paradigmskifte. Inte heller den skärpta kriminalpolitiken har fått mycket kritik från S-ledningen.

Annons

Annons

Rättvisa först

Rapporten råder partiet att inte låta sig luras in i konflikter med högern och SD om skärpta straff och migrationsförslag. Att tänka nytt, utveckla och prioritera en politik för ekonomisk rättvisa är mycket viktigare.

"Dagens ekonomiska orättvisor är uppenbara och något som många svenskar själva upplever. Ett av vår tids kännetecken är ett folkligt missnöje som bygger på att stora folkgrupper korrekt har identifierat att de förtjänar bättre, att de borde bli behandlade med större respekt." föreslås det.

Grupper som traditionellt röstat S måste återvända eller vinnas över "…eftersom vi annars på sikt riskerar att förlora fackföreningsrörelsen (till Sverigedemokraterna eller till avpolitisering)".

Partiets egen valanalys ska levereras i februari.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.