A-
A+

Reeves: "Comeback fanns inte på kartan"

Carrie-Anne Moss och Keanu Reeves i 'The Matrix resurrections'. Pressbild
Carrie-Anne Moss och Keanu Reeves i "The Matrix resurrections". Pressbild
FilmTT

Efter nästan 20 år är "Matrix" tillbaka. På onsdag har "The matrix resurrections" svensk biopremiär.

Jag var ju död. Jag hade aldrig en tanke på att det skulle kunna bli en fortsättning, säger Keanu Reeves till TT.

Annons

Annons

En scen i nya 'Matrix'-filmen 'Resurrections'. Pressbild.
En scen i nya "Matrix"-filmen "Resurrections". Pressbild.

18 år efter "Matrix revolution" gör huvudpersonerna Neo och Trinity comeback. Erbjudandet om att göra en fjärde "Matrix"-film kom som en total överraskning för de båda huvudrollsinnehavarna Keanu Reeves och Carrie-Anne Moss.

Jag var ju död. Jag hade aldrig en tanke på att det skulle kunna bli en fortsättning. Vi var ju båda döda, säger Keanu Reeves när han och Carrie-Anne Moss möter TT i en videointervju.
Det kändes som om det verkligen var över. En comeback, nej, det fanns inte på kartan, säger Moss.

Reeves tillägger:

Den heter ju "Resurrections" ("uppståndelse" på svenska, reds anm ).

Glad och upprymd

Hur denna uppståndelse går får vara osagt i denna artikel. Men "Matrix"-filmerna, där huvudpersonen lever i en overklig värld som skapats av maskiner, bygger på oväntade vändningar som hela tiden får publiken att fundera över vad som händer. Är det som vi ser på vita duken den verklighet huvudpersonerna befinner sig i, eller är det en projektion eller något som händer i deras undermedvetna?

När jag fick förfrågan från regissören Lana Wachowski blev jag glad och upprymd, fast de orden räcker inte till för att beskriva vad jag kände, säger Keanu Reeves.
När jag sedan läste manuset, så var det självfallet med extra spänning. Jag var ju död, hur skulle det här fungera? Skulle det verkligen fungera? Och ju mer jag läste, desto mer kände jag att detta var perfekt. Vi var tillbaka i "Matrix"-världen. Det var verkligen en underbar upplevelse.

Carrie-Anne Moss beskriver samtalet från Wachowski "som att bli klubbad i huvudet".

Jag hade hört talas om att det eventuellt var på gång, och när det var bestämt kände jag att det inte kunde hända fort nog. Jag brann verkligen för att få göra det igen. Jag tror jag uppskattade erfarenheten ännu mer nu, eftersom jag visste vad som skulle hända, säger hon.

Annons

Annons

Går snabbare

Keanu Reeves menar att den största skillnaden på att göra "Matrix" nu och för 18 år sedan är Wachowskis möjlighet att göra långa tagningar.

Förr gick inte det, men nu kan man ju göra tagningar som är 20 minuter långa. Hon kan göra närbilder och panoreringar utan att behöva bryta en enda gång. Det mesta går snabbare numera, säger han.

Efter "Matrix revolutions" har Carrie-Anne Moss främst gjort roller i tv-serier medan Reeves blivit framgångsrik med "John Wick"-filmerna (nummer fyra är inspelad, nummer fem kommer att göras under 2022). Båda säger att de tveklöst kommer att tacka ja om den nya "Matrix"-filmen blir en framgång och de blir erbjudna att göra ännu en film.

Det är ju Lana Wachowski. Det är klart jag gör det, säger Keanu Reeves.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.