Regeringen fördömer våldsamma coronaprotester

Kravallpolis och demonstranter utanför riksdagsbyggnaden i Berlin vid lördagens demonstration.
Kravallpolis och demonstranter utanför riksdagsbyggnaden i Berlin vid lördagens demonstration.
TysklandTT

Högerextrema demonstranter försökte storma det tyska riksdagshuset i samband med lördagens coronaskeptiska demonstration i Berlin. Tilltaget väcker avsky och bestörtning i Tyskland.

Annons

Annons

Riksdagshuset är platsen för vårt parlament och symboliskt centrum för vår fria demokrati. Att upprorsmakare och extremister utnyttjar det för sina egna syften är outhärdligt, säger inrikesminister Horst Seehofer till Bild am Sonntag.

Den tyske presidenten Frank-Walter Steinmeier kallar det i ett inlägg på instagram för en "oacceptabel attack på vår demokrati". "Vi kommer aldrig att acceptera detta", tillägger han.

Bland demonstranterna som lyckades ta sig ända fram till riksdagsbyggnadens dörrar innan de drevs bort av polis med pepparspray fanns flera med svart-vit-röda så kallade riksflaggor och andra symboler som förknippas med extremhögern.

"En skam"

Utrikesminister Heiko Maas skriver på Twitter att "Riksflaggor framför parlamentet är en skam". Finansminister Olaf Scholz skriver att riksflaggor och flaggor från kejsartiden "inte har framför den tyska riksdagen att göra".

Enligt myndigheternas uppskattningar deltog omkring 38 000 människor i demonstrationerna. Runt 300 frihetsberövades, cirka 200 av dem framför Rysslands ambassad, där högerextrema kastade stenar och flaskor mot polisen. Enligt polisen förekom även fritagningar av frihetsberövade, skriver Frankfurter Allgemeine Zeitung.

De coronaskeptiska demonstrationerna i Tyskland har lockat deltagare från extremhöger och extremvänster, esoteriker, vaccinmotståndare och olika konspirationsteoretiker tillsammans med människor som bara tycker att coronarestriktionerna gått för långt. I Berlin syntes barnvagnar och regnbågsflaggor såväl som högerextrema symboler.

Annons

Annons

"Fredlig falang"

Arrangören, det stuttgartbaserade nätverket Querdenken 711, hade anmält att demonstrationen skulle ha runt 22 000 deltagare. Och det fanns även en fredlig falang, som sittandes bland annat kunde höra Robert F. Kennedy Jr, brorson till John F. Kennedy, varna för utbyggnaden av 5G-nätet och övervakningsstaten. Han refererade till sin farbrors berömda tal i Berlin 1963 och sade:

I dag är Berlin än en gång fronten mot totalitarismen.

På lördagen hölls coronaskeptiska demonstrationer på flera ställen i Europa. I London samlades tusentals för att protestera mot bland annat coronarestriktioner och 5G. Även i Paris, Wien och Zürich förekom demonstrationer.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons