A-
A+

Regeringen och C överens om bondemiljarder

Drygt 1,6 miljarder föreslås i extra stöd till djurbönder av regeringen och Centerpartiet. På bilden ett kosläpp på Berte Gård utanför Falkenberg förra våren. Arkivbild.
Drygt 1,6 miljarder föreslås i extra stöd till djurbönder av regeringen och Centerpartiet. På bilden ett kosläpp på Berte Gård utanför Falkenberg förra våren. Arkivbild.
EkonomiTT

Regeringen lägger tillsammans med Centerpartiet fram ett nytt bondepaket på drygt två miljarder kronor.

Det rymmer förslag om återbetalning av dieselskatt från årsskiftet, miljardstöd till djurbönder och miljonstöd till yrkesfisket.

Annons

Annons

Finansminister Mikael Damberg och Martin Ådahl, ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet presenterar krisstöd för bönder och yrkesfiskare.
Finansminister Mikael Damberg och Martin Ådahl, ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet presenterar krisstöd för bönder och yrkesfiskare.
Det är både lämpligt och möjligt att utöka stödåtgärderna till jordbruket, säger finansminister Mikael Damberg (S) på en pressträff med Centerns ekonomisk-politiske talesperson Martin Ådahl.

De båda presenterar förslag som uppgår till drygt två miljarder kronor.

Svensk livsmedelsproduktion kommer att falla om vi inte gör något, hävdar Ådahl.

Den största delen av paketet handlar om stöd till djurbönder på 1,6 miljarder, men där finns också 400 miljoner för retroaktiv återbetalning av dieselskatt från årsskiftet. Även det nationella Norrlandsstödet, för jordbruk i norra Sverige, plussas på med 50 miljoner och yrkesfisket får 40 miljoner.

Det är ett kompensationsstöd för bränslekostnader och berör cirka 800 fiskare, säger Martin Ådahl.

Förslagen om stöden ska läggas fram i en extra ändringsbudget så snart som möjligt, enligt finansministern. Men det är inte klart när pengar kan betalas ut. För en del av dem måste EU-kommissionen ge sitt godkännande.

Absolut senast måste de här pengarna ut under året, säger Mikael Damberg.
Men det är ett otroligt viktigt besked att veta att pengarna kommer. Och från 1 juli går det att ansöka om återbetalning på dieselskatten.

Före Rysslands invasion av Ukraina presenterades en stödmiljard till bönderna. Sedan dess har priserna på insatsvaror som diesel, konstgödsel och utsäde ökat ytterligare och riksdagen har därför under våren pressat på för ytterligare stödpaket.

Bland annat har C och Moderaterna jämkat ihop sig och drivit förslag i finansutskottet för olika stöd på sammanlagt 4,6 miljarder kronor.

Trots att M och C har ett gemensamt förslag i riksdagen har Moderaterna inte varit med i förhandlingarna med regeringen. Martin Ådahl säger att han har förhandlat med utskottets, och därmed Moderaternas, goda minne.

Bakom ryggen på M?

Men det stämmer inte, enligt vad M uppger för TT, Martin Ådahl har gått bakom ryggen på M.

Å andra sidan innehåller paketet som regeringen och C nu lägger fram inget som det inte finns stöd för i finansutskottet.

Regeringens och C:s paket är mindre än C- och M-initiativet. Förslagen som inte kommit med handlar framför allt om stöd som i dag bryter mot EU:s statsstödsregler. Enligt Martin Ådahl uppmanas regeringen att fortsätta arbeta för att EU-kommissionen ska godkänna så kallade gruppundantag, så att stöden ska bli möjliga att genomföra.

Annons

Annons

Bönder välkomnar

Lantbrukarnas riksförbund (LRF) välkomnar regeringens förslag.

"Det gemensamma förslaget som regeringen och Centerpartiet presenterar kommer göra nytta bland lantbrukarna och bidra till att hålla uppe livsmedelsproduktionen förutsatt att EU:s statsstödsregler inte sätter stopp för att pengarna kommer ut på gårdarna", säger LRF:s ordförande Palle Borgström i en skriftlig kommentar.

"Det är viktigt att pengarna betalas ut skyndsamt" tillägger Borgström.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.