Regeringen öppnar för högskoleprov i höst

Högskoleprovet kanske blir av i höst trots allt. Arkivbild.
Högskoleprovet kanske blir av i höst trots allt. Arkivbild.
UtbildningTT

Turerna kring höstens eventuella högskoleprov fortsätter.

Regeringen och samarbetspartierna C och L tillsätter nu en nationell provsamordnare och lyfter det övergripande ansvaret till Universitets- och högskolerådet (UHR) för att se över hur provet ska kunna genomföras.

Annons

Annons

Enligt högskoleminister Matilda Ernkrans (S) är förhoppningen att regeringen tillsammans med C och L har gett nya förutsättningar för att genomföra högskoleprovet. Arkivbild.
Enligt högskoleminister Matilda Ernkrans (S) är förhoppningen att regeringen tillsammans med C och L har gett nya förutsättningar för att genomföra högskoleprovet. Arkivbild.
Vi är i ett läge där vi måste ge nya förutsättningar för att kunna ta oss vidare. Min förhoppning är att UHR tillsammans med samordnaren kan anlägga ett helikopterperspektiv och lösa de praktiska utmaningar som respektive lärosäte inte har kunnat göra inom nuvarande organisation, säger högskoleminister Matilda Ernkrans (S) till TT.

Hon menar att det finns ett brett engagemang, inte minst bland de politiska partierna, för att faktiskt genomföra höstens högskoleprov. Utöver att skifta ansvarsfördelningen från landets högskolor till statliga UHR avsätter regeringen tillsammans med C och L dessutom 30 miljoner kronor för att underlätta genomförandet av provet.

Vi har gjort den här överenskommelsen med Centern och Liberalerna för att vi verkligen ska ha uttömt alla möjligheter för ett smittsäkert högskoleprov i höst, säger Ernkrans.

Omdebatterat prov

Samtidigt menar hon att lärosäten fortfarande har en viktig roll att spela i genomförandet av ett eventuellt högskoleprov.

UHR kommer vara beroende av att lärosätena lägger sitt engagemang också fortsättningsvis i högskoleprovet. Att de bidrar så långt de bara går med lokaler och den organisation som finns på plats.

I våras ställdes högskoleprovet in med anledning av coronapandemin – smittsäkra prov kunde inte garanteras. Och den senaste tiden har frågan om högskoleprovets vara eller icke vara i höst blivit en omdebatterad fråga. I början av augusti meddelade UHR att något prov inte heller i höst kan genomföras smittsäkert.

Ett beslut som flera riksdagspartier krävde skulle omprövas. Förra veckan kom UHR med ett liknande utlåtande och där och då såg möjligheterna att skriva prov i höst ut att vara mycket små.

Annons

Annons

"Inte jättemycket tid"

Men tidigare under måndagen berättade Maria Nilsson, Liberalernas talesperson i högskolefrågor, för Sveriges Radio att partiet tillsammans med regeringen och C tillsatt en provsamordnare för att undersöka möjligheten att utföra proven ändå.

Det är den politiska förväntan att det ska bli ett prov i höst, sade hon till SR Ekot.

Höstens prov var planerat till 18 oktober 2020. När ett nytt prov eventuellt kan hållas är i nuläget oklart, men för att provresultaten ska räknas till vårens antagningar krävs att frågan utreds skyndsamt, enligt Matilda Ernkrans.

Det är klart att det inte är jättemycket tid kvar, men det är fullt möjligt om alla tar tillvara på de här nya förutsättningarna och beroende på hur smittläget utvecklar sig. För jag vill lägga till att vi är i en pandemi och det måste alla ta ansvar för, säger hon.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons