A-
A+

Regeringen ska se över anvisning av flyktingar

Migrationsverket tar inte hänsyn till kompetens eller arbetskraftsbehov när flyktingar anvisas till olika orter. Arkivbild.
Migrationsverket tar inte hänsyn till kompetens eller arbetskraftsbehov när flyktingar anvisas till olika orter. Arkivbild.
SamhälleTT

Migrationsverket tar inte hänsyn till kompetens eller arbetskraftsbehov när flyktingar anvisas till olika orter.

Något som nu regeringen ska se över, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Annons

Annons

När textilföretaget Woolpower i Östersund, som bland annat tillverkar underställ för Nordens försvarsmakter, ville få hjälp av Migrationsverket att hitta och anställa kompetent personal tog det stopp.

Företagets produktionschef Anna Sjöberg säger till radion att de frågade Migrationsverket i samband med att många flyktingar kom till Sverige från Ukraina, om myndigheten kunde fånga upp personer som kan sy och anvisa personer upp till dem i Östersund.

Men de ville inte ens ta den diskussionen med oss, för det är inte deras uppdrag, säger hon.

Det ingår alltså inte i Migrationsverkets roll att registrera utbildning och kompetens för att sedan matcha med behov av arbetskraft i olika kommuner. Deras uppgift är att se till att antalet flyktingar blir jämnt fördelat i landets kommuner.

Det är i stället Arbetsförmedlingens uppdrag att hjälpa nyanlända på arbetsmarknaden – men utan att kunna ge inflytande om var i landet de ska anvisas.

Men regeringen uppger nu att frågan ska tas tag i.

Det här vill vi behandla skyndsamt. Sverige blir vinnare och även människor som kommer hit och får börja jobba direkt, säger integrationsminister Johan Pehrson (L), till Ekot.

Rättad: I en tidigare version fick Johan Pehrson fel partibeteckning.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.