A-
A+

Regeringen skyndar på elektrifieringen

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S). Arkivbild.
Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S). Arkivbild.
KommunikationerTT

Regeringen ökar takten för att elektrifiera transportsektorn i landet. Nu presenteras 17 löften som ska påskynda elektrifieringen av regionala godstransporter med lastbil.

Annons

Annons

Sveriges mål är att bli världens fossilfria välfärdsland. Och elektrifieringen är en viktig del av lösningen för att klara att nå klimatmålen.

Transportsektorn står för cirka en tredjedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser.

Potentialen när vi elektrifierar de regionala godstransporterna är så otroligt stor för att därmed kunna minska utsläppen och nå nollutsläpp i transportsektorn, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) vid en pressträff.

Han säger att omkring 75 procent av lastbilstrafiken inrikes sker inom ett län.

Eneroth är ordförande för elektrifieringskommissionen som tillsattes förra hösten. Den ska påskynda elektrifieringen av transportsektorn.

Kommissionen presenterar nu 17 löften från bland annat regioner, länsstyrelser och näringslivet för att skynda på elektrifieringen.

Det är konkreta åtaganden vi nu redovisar från alla olika aktörer, säger Tomas Eneroth.

Löftena gäller bland annat att transportföretag ställer om till eldrift, att transportuppköpare upphandlar eldrivna transporter och att elnätsbolag arbetar med att bygga ut nät för laddinfrastruktur.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!