Regeringen utlovar nytt stöd till egenföretagare

Finansminister Magdalena Andersson (S).
Finansminister Magdalena Andersson (S).
EkonomiTT

Regeringen kommer inom kort att lägga fram ett förslag till krisstöd för enskilda näringsidkare, enligt finansminister Magdalena Andersson (S).

Oppositionen har krävt ett stöd och välkomnar beskedet, men anser att regeringen kunde ha agerat snabbare.

Annons

Annons

Edward Riedl, moderat ledamot i finansutskottet, välkomnar regeringens besked om ett krisstöd för personer med enskilda firmor.
Edward Riedl, moderat ledamot i finansutskottet, välkomnar regeringens besked om ett krisstöd för personer med enskilda firmor.
Jakob Forssmed (KD) anser att regeringen dragit benen efter sig om krisstöd för enskilda näringsidkare.
Jakob Forssmed (KD) anser att regeringen dragit benen efter sig om krisstöd för enskilda näringsidkare.
Vi arbetar med ett helt nytt stöd till egenföretagare och vi har kommit ganska långt i det arbetet, säger Magdalena Andersson efter ett möte i riksdagens finansutskott.

Utskottet krävde i juni att regeringen så snart som möjligt skulle återkomma med ett förslag till krisstöd för egenföretagare som driver sin verksamhet som enskild firma. Det är det som det nu aviserade stödet är ett svar på.

Glada Moderater

Jag och Moderaterna är glada över att regeringen går oss till mötes och att vi kan få ett stöd för de här företagarna som kanske har levt utan lön i sex månader och som skulle kunna få leva utan i sex månader till, säger Edward Riedl, moderat företrädare i finansutskottet.
Vi har blivit utlovade att det inte ska ta månader, säger han om vad regeringen har angett om när ett stöd kan vara på plats.

Finansministern säger att hon inte kan ge några detaljer om hur mycket en enskild näringsidkare ska kunna få, eller vad stödet kostar statskassan. Inte heller när ett mer konkret besked kan väntas, men senast i september.

Det är ett stöd riktat till företagare som har drabbats ekonomiskt av coronakrisen, säger Magdalena Andersson.

Annons

Annons

Gäller många

Hon säger att det kan komma att omfatta "väldigt många", tiotusentals enskilda näringsidkare. Även om beslut om stödet kan komma snart så kan handläggningen sedan ta lite tid.

Stödet kan införas genom en ändring i en förordning, en process som regeringen själv råder över.

De förslag som Moderaterna och Kristdemokraterna förordat, bland annat, handlade om att enskilda näringsidkare skulle få räkna den egna lönen som en fast kostnad som kunde ge omställningsstöd samt att det skulle gå att få a-kassa på deltid. De förslagen är dock för komplicerade och skulle kräva ganska mycket lagstiftningsarbete, enligt finansministern. Det skulle också kräva ett klartecken för statsstöd från EU-kommissionen.

Liknar M-förslag

Enligt Moderaterna är det som finansministern lagt fram mycket likt det som M föreslagit, men under annan rubrik.

Om finansministern vill döpa om det får hon väl göra det, det viktiga är att det blir ett stöd, säger Edward Riedl.

Jakob Forssmed, ekonomisk-politisk talesperson för Kristdemokraterna, anser att regeringen har varit frapperande långsam i vändningarna.

Jag är nöjd med att regeringen äntligen presenterar en modell för ett stöd som kan nå fram till egenföretagare som är enskilda näringsidkare. Det är bra, men det återstår att se vilka nivåer och tidsperiod det handlar om. Men det är brådskande, det handlar om personer som haft små eller inga inkomster det senaste halvåret, säger Forssmed.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons