A-
A+

Regeringen vill "jobba brett" mot hedersförtryck

Paulina Brandberg (L), jämställdhetsminister och biträdande arbetsmarknadsminister. Arkivbild.
Paulina Brandberg (L), jämställdhetsminister och biträdande arbetsmarknadsminister. Arkivbild.
PolitikTT

Regeringen öronmärker cirka en halv miljard kronor under nästa år för jämställdhetsinsatser, bland annat med syfte att förebygga hedersvåld mot kvinnor.

Personer som lever under hedersförtryck är en av de absolut mest utsatta grupperna vi har i vårt samhälle, säger jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L).

Annons

Annons

Totalt fördelar regeringen 475 miljoner kronor till insatser för att motverka mäns våld mot kvinnor samt hedersrelaterat våld och förtryck under 2023. Satsningarna fördelas via regleringsbrev och spänner över flera myndigheter.

Flera av åtgärderna mot hedersförtryck är förlängningar av insatser som infördes av den föregående regeringen. Där ingår en satsning på regionala resurscentrum, som är tänkta att förbättra bland annat kommuners förmåga att hantera hedersrelaterat förtryck.

Flera av myndigheter som arbetar med frågan får nu dela på ytterligare 50 miljoner kronor jämfört med i år.

Vi fortsätter det som den tidigare regeringen gjort, och vi tar över det arbetet. Men de här 50 miljonerna är ett tillskott och en permanent satsning som den här regeringen gör, säger Paulina Brandberg.

TT: Vilka resultat kan man förvänta sig av insatserna totalt sett?

Jag tror att det är viktigt att jobba brett. Ett område där jag tror att vi kan komma framåt under den här mandatperioden är kunskapshöjande åtgärder, och det är en del av det som de här pengarna kommer att användas till, säger hon.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.