A-
A+

Regeringen vill se vaccinering på jobbet

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) och Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem vid en pressträff om smittspridning på arbetsplatser.
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) och Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem vid en pressträff om smittspridning på arbetsplatser.
CoronavirusetTT

Ju fler som kan vaccineras på jobbet desto bättre. Det anser arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) som bjuder in fack och arbetsgivare till möte.

Annons

Annons

Mötet är nödvändigt för att även diskutera vad som kan göras ytterligare för att hindra smittspridning på arbetsplatser, enligt ministern. Jobbet och hemmet är enligt Folkhälsomyndigheten de främsta smitthärdarna.

Jag kommer att bjuda in arbetsmarknadens parter om behovet av ytterligare åtgärder, säger Eva Nordmark på en pressträff.

Närmare 10 000 anmälningar om covidrelaterade incidenter på arbetsplatserna har kommit in till Arbetsmiljöverket bara sedan nyår.

Möte om vacciner

Mötet planeras bli av den 24 mars. Nordmark vill då också höra vad hon och parterna kan göra för att så många som möjligt av landets uppemot fem miljoner anställda ska kunna vaccinera sig på jobbet.

Ju fler som kan vaccinera sig på jobbet desto bättre, så att det kan gå snabbt och smidigt när vaccinet kommer, säger Eva Nordmark till TT i samband med pressträffen.

Hon säger att hon har en löpande dialog om hur det kan göras och att hon har träffat alla regiondirektörer och även haft möten med kommundirektörer och Svenskt Näringsliv. Förutsättningarna ser olika ut i regionerna, beroende på om det finns många större arbetsplatser och en effektiv företagshälsovård, jämfört med regioner med många mindre arbetsplatser och långa avstånd.

Vid sidan av hemmen är arbetsplatserna de mest drivande i smittspridningen. Mycket görs av många arbetsgivare, men inte tillräckligt, enligt arbetsmarknadsministern.

Annons

Annons

Jobba hemifrån

Alla arbetsgivare är skyldiga att se till att människor kan arbeta hemifrån när det går.

Vi har fått signaler att det finns arbetsgivare som inte gjort det trots att det är möjligt, säger Eva Nordmark.

Enligt Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem har incidenter där man riskerar att bli smittad på arbetsplatserna ökat markant.

Många arbetsgivare gör mycket bra, men det finns potential att göra ännu mer, säger hon.

Verket planerar under våren 2 000 riktade inspektioner runt om i landet för att kontrollera hur arbetsgivarna tar sitt ansvar. Där ingår bland annat skolor och större byggnadsprojekt.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!