A-
A+

Regeringens narkotikastrategi stoppad

Socialminister Lena Hallengren (S) får nej från riksdagen på förslaget till narkotikastrategi. Arkivbild.
Socialminister Lena Hallengren (S) får nej från riksdagen på förslaget till narkotikastrategi. Arkivbild.
PolitikTT

Regeringen får nej från riksdagen på förslaget till en ny strategi mot alkohol, narkotika, och tobak.

En majoritet i socialförsäkringsutskottet ger den underkänt.

Annons

Annons

Annons

Annons

Vi kan inte acceptera en dålig strategi bara för att vi ska ha en, säger Pia Steensland, ledamot för Kristdemokraterna i utskottet.

Hon säger att strategin är otydlig och med få konkreta förslag till åtgärder på de områden som strategin omfattar. Förutom alkohol, narkotika och tobak omfattar den även nikotin, dopning och spel om pengar.

Den tidigare strategin gick ut vid årsskiftet och förslaget om den nya stoppas nu av riksdagen, om också kammaren bekräftar utskottets förslag. Den nya skulle vara i bruk fram till och med 2025.

Bakom avslaget ligger två motioner från KD och Centerpartiet. De och de fyra övriga partier som ger regeringens förslag underkänt har lite olika skäl för sitt motstånd.

Men det som är samstämmigt för alla är att regeringen har levererat en för dålig strategi, helt enkelt. Den är för otydlig och det saknas ledarskap, säger Pia Steensland.

Hon säger att kritikerna inte har något emot att regeringen föreslår en nollvision för narkotikarelaterade dödsfall. Det är dessutom något som riksdagen tidigare, genom tillkännagivanden, har krävt.

Men det saknas helt konkreta insatser. Det finns mål och visioner, men det saknas konkreta insatser om hur vi ska nå dit. Det står upprepade gånger att regeringen "överväger" det ena eller det andra, säger Steensland.

Kristdemokraterna står bakom ett av de fem tillkännagivanden som utskottet föreslår att riksdagen ska ge regeringen. Det handlar om att utreda ett nationellt kompetenscentrum för prevention på området för ANDTS-strategin. Kunskapen om vilka åtgärder som är verkligen har effekt måste baseras på vetenskap och erfarenhet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss