Regeringsbeskedet öppnar för stortävlingar

Hanna Öberg och hennes landslagskollegor kan trots allt få tävla i Östersund i vinter. Arkivbild.
Hanna Öberg och hennes landslagskollegor kan trots allt få tävla i Östersund i vinter. Arkivbild.
IdrottTT

Regeringen föreslår att elitidrottare ska undantas från det nuvarande inreseförbudet.

Det får skidskyttearrangören i Östersund att hoppas på en världscuptävling igen.

Nu är vi att räkna med, säger tävlingschefen Patrik Jemteborn till TT.

Annons

Annons

Amanda Lind (MP) kultur och idrottsminister. Arkivbild
Amanda Lind (MP) kultur och idrottsminister. Arkivbild

Sedan den 19 mars har ett inreseförbud till Sverige från andra länder än EU-länder, Storbritannien, Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz gällt.

På grund av detta gick Östersund miste om världscuptävlingarna i skidskytte i december när regeringen tidigare i höstas inte kunde ge något undantag för elitidrottare. I stället blev finländska Kontiolahti och österrikiska Hochfilzen tävlingsorterna.

Östersund redo

Men när regeringen under tisdagen meddelade att de föreslår ett undantag för elitidrottare jublar arrangören i Östersund. Ända sedan det stod klart att de skulle gå miste om tävlingen har Östersund fortsatt ha dialog med Internationella skidskytteförbundet, IBU.

Rapporterna runt om i världen hur det ökar (coronaviruset) går ju upp och ner och vi vet ju inte vad som händer. IBU har frågat oss om hur vi ställer oss till att vara standby om några kamrater får problem framöver, säger tävlingschefen Patrik Jemteborn.

De tre världscuptävlingarna (Peking, Nove Mesto och Holmenkollen) efter VM i slovenska Pokljuka i februari är fortsatt bara preliminära.

Annons

Annons

Förslaget på remiss

I mitten av november kommer IBU spika världscupprogrammet för de tre tävlingarna. Beroende hur världsläget ser ut kan alltså Östersund trots allt få arrangera en tävling kommande säsong.

Nu kan vi verkligen. Nu är vi att räkna med och vi vill hjälpa till, det är därför det kallas för "biathlon family". Det är jättekul, ett klokt besked. Vi är tacksamma och har haft bra dialog med idrottsministern under hela resan, säger Jemteborn.

Förslaget om undantaget kommer nu att remitteras med förhoppning om att förordningen kan träda i kraft i mitten av november.

Med dagens besked skickar vi en tydlig signal. Vi vill ha internationella tävlingar i Sverige, säger idrottsministern Amanda Lind (MP).
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons