Regeringsomstuvning och ny arméchef i Libyen

Premiärminister Fayez al-Sarraj leder Libyens FN-erkända regering (GNA).
Premiärminister Fayez al-Sarraj leder Libyens FN-erkända regering (GNA).
LibyenTT-AFP

Inrikesministern i Libyens FN-erkända regering (GNA) stängs av tillfälligt, sedan fredliga demonstranter beskjutits av beväpnade milismän i huvudstaden Tripoli tidigare i veckan. Landet får också en ny ordinarie försvarsminister och arméchef.

Annons

Annons

Den libyska inrikesministern Fathi Bashagha. Arkivbild.
Den libyska inrikesministern Fathi Bashagha. Arkivbild.

Den senaste veckan har demonstranter protesterat mot allt sämre levnadsförhållanden och mot korruptionen i det krigshärjade Libyen. Flera gånger har beväpnade milismän öppnat eld och skadat demonstranter. Sedan i torsdags råder utegångsförbud i landet.

För några dagar sedan sade premiärminister Fayez al-Sarraj, som leder GNA, att han planerade en regeringsombildning. Och på lördagen kom beskedet att tillförordnade försvarsministern Salah Eddine al-Namrush blir ordinarie och att general Mohammad Ali al-Haddad utses till arméchef.

Det tycks också som att al-Sarraj gjort ett strategiskt val eftersom general al-Haddad kommer från staden Misrata, liksom många milisgrupper som slagits på GNA:s sida i striderna mot den östlibyska krigsherren Khalifa Haftar och hans rörelse LNA.

Minister stängs av

Utnämningarna kommer bara timmar efter klargörandet om att regeringen stänger av inrikesminister Fathi Bashagha medan han utreds för sina uttalanden om demonstranterna.

Enligt den nu avstängda inrikesministern attackerade beväpnade män i onsdags en fredlig demonstration genom att "skjuta urskiljningslöst med skarp ammunition".

Han har också sagt att milismännen har kidnappat demonstranter "i syfte att sprida panik, samt förstöra tryggheten och den allmänna ordningen". Ministern har lovat att "skydda obeväpnade civila mot gangstergängen".

Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch har minst sex personer kidnappats i Tripoli, och många andra har skadats, av en milis som övervakas av regeringen.

Annons

Annons

Vill ha öppen process

Bashagha säger i ett uttalande att han accepterar utredningen, men kräver att eventuella förhör livesänds för att försäkra sig om en öppen process.

När han återkom till Tripoli på lördagen sade Bashagha till anhängare vid flygplatsen att han är redo att bli utfrågad och inte har något att dölja.

Varje dag är livet i Libyen smärtsamt, sade han och skyller det på "korruption i alla sektorer".

Libyen har till stor del varit laglöst sedan den mångårige diktatorn Muammar Gadaffi störtades 2011.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons