Reggaeikonen Toots Hibbert död

Toots Hibbert. Arkivbild.
Toots Hibbert. Arkivbild.
MusikTT

Annons

Annons

Den jamaicanske reggaeikonen Toots Hibbert är död, skriver Variety.

Hibberts var frontfigur i bandet Toots & the Maytals, vars låt "Do the reggay" från 1968 anses vara ursprunget till termen reggae. En annan av gruppens hits, "54-46 That's my number", var inspirerad av tiden då Hibbert satt i fängelse för marijuanainnehav.

Han startade The Maytals i början av 60-talet och under de tio år gruppen var aktiv jobbade man tillsammans med en låg rad av reggaens mest namnkunniga producenter. De var även vänner och kollegor med Bob Marley och uppträdde ofta på samma spelningar och delade dessutom skivbolag.

Det fanns inga problem, ingen yrkesmässig avundsjuka, vi var alla goda vänner, har Toots Hibbert berättat om relationen med Marley i en tidigare intervju.

Så sent som i augusti släppte Toots & the Maytals sitt första album på över tio år, "Got to be tough", med medverkan av bland andra Ziggy Marley och Ringo Starr.

Hibbert avled på fredagen efter en tids sjukdom på ett sjukhus i Kingston, Jamaica. Han blev 77 år gammal. I ett uttalande sägs att Hibbert somnade in "fridfullt, omgiven av sin familj".

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons