A-
A+

Regimkritikern Navalnyj avbryter hungerstrejk

Aleksej Navalnyj vid rättegången mot honom i Moskva. Arkivbild.
Aleksej Navalnyj vid rättegången mot honom i Moskva. Arkivbild.
RysslandTT

Den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj avbryter sin hungerstrejk i ett ryskt fängelse.

På sociala medier tackar han sina anhängare för stöd.

Annons

Annons

Annons

Annons

Anhängare kräver att Aleksej Navalnyj släpps. Arkivibild.
Anhängare kräver att Aleksej Navalnyj släpps. Arkivibild.

Navalnyj berättar om beslutet på sitt Instagramkonto:

"Läkare som jag fullständigt litar på lade fram ett uttalande i går om att vi uppnått tillräckligt, så att jag nu kan avsluta min hungerstrejk. Och, det kan jag ärligt säga, deras ord om att 'det snart inte kommer att finnas någon att vårda' tycker jag att det finns anledning att lyssna till".

Starka protester

Läkare har tidigare varnat för att Navalnyjs hälsotillstånd har försämrats kraftigt. Även FN-experter har konstaterat att läget för Navalnyj varit svårt, inte minst medicinskt.

Fängelsedomen mot Navalnyj, och hans belägenhet i fängelset har väckt starka protester i Ryssland och i omvärlden. Ryska myndigheter har svarat med att frihetsberöva tusentals som demonstrerat för Navalnyjs frigivning.

Navalnyj dömdes tidigare i år till två års fängelse. Han sitter inspärrad i fängelset IK-2 utanför Moskva.

Han har hungerstrejkat sedan den 31 mars, och efter två veckor kunde läkare konstatera att hans tillstånd försämrats, och att han riskerade att drabbas av hjärtstillestånd.

Annons

Annons

Tigas ihjäl

Kravet som var förknippat med hungerstrejken var att han skulle få träffa sin läkare. Nu har han visserligen inte fått träffa sin egen läkare, men ändå civila läkare, och blivit flyttad till ett civilt sjukhus, säger Carolina Vendil Pallin, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

TT: Vad har han uppnått med sin hungerstrejk?

Navalnyj skulle väldigt länge tigas ihjäl från Kremls sida, eftersom det politiska system Putin har etablerat bygger på att det inte ska finnas några trovärdiga alternativ, säger Vendil Pallin.
Jag såg en opinionsmätning från 2013, där 30 procent över huvud taget visste vem Navalnyj var. I den senaste jag såg var det över 60 procent, och nu är det säkert ännu fler. Därmed inte sagt att han är populär, men han finns i människors medvetande.

Regimkritikern hälsar själv sina anhängare i slutet av sitt meddelande.

"Och ännu en gång: det här är helt tack vare er - goda, omtänksamma människor över hela världen. Jag tackar er. Jag kommer inte att svika er".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr