A-
A+

Regionen: Överenskommelse om BB-krisen klar

I region Stockholm har sammanlagt omkring 100 barnmorskor sagt upp sig i år på grund av dåliga arbetsförhållanden. Arkivbild.
I region Stockholm har sammanlagt omkring 100 barnmorskor sagt upp sig i år på grund av dåliga arbetsförhållanden. Arkivbild.
VårdTT

Med anledning av den rådande förlossningskrisen i Stockholm samlades över 400 barnmorskor för ett digitalt möte på onsdagen.

Samtidigt meddelade regionen att man kommit överens om åtgärder för att lösa situationen.

Annons

Annons

På onsdagseftermiddagen höll Barnmorskeförbundets lokalförening i Stockholm ett digitalt möte mot bakgrund av de senaste dagarnas krislarm om dåliga arbetsförhållanden och massuppsägningar från förlossningsvården i regionen.

Bägaren har runnit över. Det krävs krafttag och en tydlig riktning från politiker, sade Eva Nordlund, ordförande i Svenska Barnmorskeförbundet, till TT inför mötet.

Presenterar åtgärder

Innan mötet startade meddelade Region Stockholm att förlossningssamordnaren kommit överens med sjukhusledningarna och regionledningen om åtgärder för att lösa situationen.

"Vi vill gå medarbetarna till mötes med en rad åtgärder för att de medarbetare som har sagt upp sig ska överväga att dra tillbaka sina uppsägningar under uppsägningsperioden", säger förlossningssamordnare Nicole Silverstolpe i ett pressmeddelande.

Åtgärderna innefattar bland annat att regionen ska arbeta för att nå en barnmorska per födande kvinna. Man ska även se över schemat och arbetstidsförläggningen. Några av de andra punkterna är att möjliggöra rotationstjänstgöring och möjligheten att använda läkarinsatser på olika sätt.

Annons

Annons

"Behöver konkretiseras"

Nordlund framhåller att de presenterade åtgärderna är ett steg i rätt riktning.

Men det är väldigt tydligt att det behöver konkretiseras. Om man nu ska arbeta för att nå fram till att ha en barnmorska per födande så är det viktigt att ta fram en riktning för hur det ska gå till.

Hon påpekar att det krävs en förklaring till hur verksamheterna ska hjälpas med det. Därtill behöver det finnas mätpunkter för att kontrollera hur arbetet fortskrider, tillägger hon.

Vidare lyfter Nordlund behovet av att stärka vården efter förlossningen, som enligt henne varit eftersatt.

Det finns många vägar att nå fram till det. Men grundläggande är att det måste till någonting nu för att skapa en hållbar arbetsmiljö.

Ett exempel kan vara att ge arbetsgivaren möjlighet att använda löneverktyget för att visa barnmorskorna att deras kompetens värderas, säger hon.

Nu är det lite upp till bevis.

Läget bekymmersamt

Hittills har mycket fokus hamnat på Stockholm där 26 barnmorskor sade upp sig från Danderyds sjukhus i fredags. Sedan dess har fler uppsägningar kommit in. Totalt har 40 procent av sjukhusets barnmorskor valt att lämna sina tjänster i år.

Läget är mycket bekymmersamt. Just nu är det 42 barnmorskor som har sagt upp sig och jag beklagar verkligen att arbetsbelastningen har varit så stor under lång tid att man ser det här som den enda utvägen, säger Maria Persson, verksamhetschef på kvinnokliniken på Danderyds sjukhus.

På onsdagen tvingades sjukhuset stänga tre förlossningsrum till följd av bristande bemanning. Även under tisdagen var två förlossningsrum stängda och barnmorskor har vittnat om att situationen är krisartad.

Stor arbetsbörda

Att få stöd och närvaro från en barnmorska vid förlossningen ger bättre medicinska utfall och ökar patientsäkerheten, enligt Eva Nordlund på Barnmorskeförbundet.

Hon understryker att det krävs rimligare scheman och arbetsbörda för barnmorskor.

Det går inte att jobba 100 procent dag ut och dag in och ovanpå det kanske inte hinna få återhämtning under passet i form av lunch.

TT: Tror du att regionens åtgärder kan få barnmorskor som sagt upp sig att ångra sig?

Jag hoppas att det finns en del som vågar ta chansen att stanna kvar. Men det kan också finnas de som har svårt att tänka sig det förrän man vet att det verkligen fungerar, svarar Nordlund.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.