-
+

Regionen som vill spurta mot vaccinmålet

Region Västmanland siktar på att nå vaccinmålet. Arkivbild.
Region Västmanland siktar på att nå vaccinmålet. Arkivbild.
VaccinTT

När flera regioner redan har kastat in handduken siktar Västmanland fortfarande på att erbjuda alla vuxna covidvaccin till halvårsskiftet.

Regionen skissar också på en särskild vaccineringsspurt till sommaren.

Annons

Annons

Mycket hänger förstås på de ibland oberäkneliga leveranserna från läkemedelsjättarna, men om vaccindoserna kommer finns en kapacitet för över 600 000 sprutstick mellan februari och juni i Västmanland. Det är 200 000 fler än vad som behövs, enligt Jonas Ekström, vaccinsamordnare i Region Västmanland.

Som mest blir det 36 200 stick i veckan.

Jag är positivt överraskad. Uppskattningarna bygger på att man vaccinerar dagtid på vardagar, säger han.

Enorma mängder

Flera regioner har redan flaggat för att leveransstrul innebär att "halvårsmålet" inte kommer att nås. Också statsepidemiolog Anders Tegnell har varnat för svårigheter med att nå målet om de flesta doserna kommer under en kortare period i slutet av våren. I Västmanland undersöks hur stick-kapaciteten ytterligare kan skalas upp för en sådan situation.

Om det är enorma mängder, säg att majoriteten av vaccinen kommer under tre, fyra veckor. Då kanske vi öppnar upp för vaccinationer i arenor, säger Jonas Ekström och fortsätter:
Vi tittar också på hur man kan börja vaccinera under kvällar och helger. Det kan till och med vara bra, för att många i sista fasen är yrkesarbetare.

Annons

Annons

"Extremt bortskämda"

Jonas Ekström är ödmjuk inför att "halvårsmålet" är högt ställt, men tycker inte att det finns anledning att redan nu ge upp.

Helt seriöst känns det ytterst politiskt att man lyfter det nu. Herregud. Det är ju helt fantastiskt att vi, mindre än ett år efter det att en helt ny sjukdom har kommit, har flera effektiva vaccin. Det är makalöst.

Vaccinsamordnaren tycker också att tillverkarna får oförtjänt mycket kritik.

Förståelsen brister. Att tillverka vaccin är inte att tillverka "coca-cola". Det är extremt komplicerat och det borde man lyfta mer. Plus, vi är extremt bortskämda. Här klagar vi på att vi inte har fått tillräckligt, men titta hur många doser exempelvis Ghana har fått.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss