A-
A+

Regionens krav: Ingen anmälningsplikt i vård

Oppositionsledaren i Region Skåne, socialdemokraten Henrik Fritzon. Arkivbild.
Oppositionsledaren i Region Skåne, socialdemokraten Henrik Fritzon. Arkivbild.
PolitikTT

Vårdpersonal ska undantas från krav på den anmälningsplikt som föreslås i Tidöavtalet. Det kräver samtliga partier utom Sverigedemokraterna i Region Skåne.

Annons

Kravet ställs genom ett beslut i regionstyrelsen, rapporterar P4 Malmöhus. De styrande partierna Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna var överens med initiativtagaren till beslutet, oppositionsledaren Henrik Fritzon (S). Regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M) ser i sin tur ingen motsättning mellan beslutet och den politik som hans parti bedriver på nationell nivå.

Innan en proposition skrivs fram ska den gå ut på remiss, och då tycker vi det är klokt att tidigt påpeka att just sjukvård, avseende akut sjukvård, måste kunna ha undantag från anmälningsplikt, säger han till P4 Malmöhus.

Under torsdagen uppgav migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) till TT att regeringen, trots kritik, inte backar från förslaget att tvinga lärare, vårdpersonal och socialarbetare att anmäla papperslösa, och att en utredning ska tillsättas inom kort.

Hon poängterade även att utredaren ska få i uppdrag att överväga om det behövs undantag när det gäller situationer som skulle strida mot ömmande värden, som exempelvis i vården.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.