A-
A+

Regioner förlänger skärpta restriktioner

'Det är viktigt att alla förstår att situationen fortfarande är oerhört allvarlig', säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg. Arkivbild.
"Det är viktigt att alla förstår att situationen fortfarande är oerhört allvarlig", säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg. Arkivbild.
CoronavirusetTT

De skärpta restriktionerna förlängs i både Västra Götaland och Blekinge.

"Situationen är fortfarande oerhört allvarlig", säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i VG-regionen.

Samtidigt uppmanar Region Östergötland sina invånare till en fortsatt "personlig lockdown" över helgen.

Annons

Annons

Annons

Annons

Smittspridningen i Västra Götaland sjunker, men långsamt. Därför förlängs nu de särskilda regionala rekommendationerna till och med den 6 juni.

Den enda förändringen är en mindre justering i rekommendationen om resor.

Allvarlig situation

"Det är viktigt att alla förstår att situationen fortfarande är oerhört allvarlig", säger regionens smittskyddsläkare Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande.

Men det finns ett litet ljus i tunneln. De särskilda råden till skolan tas bort. I stället får kommunerna anpassa behovet av distansundervisning och andra begränsningar efter den lokala situationen.

”Det behövs kraftfulla begränsningar på många håll även i fortsättningen", säger Thomas Wahlberg.

Region Östergötland har sedan den 30 april uppmanat invånarna till en "personlig lockdown". Nu förlängs den uppmaningen över Kristi himmelfärdshelgen. Från och med måndag gäller de nationella rekommendationerna igen.

"Kristi himmelsfärd är en helg där många reser och träffar släkt och vänner och det är inte dags för det än. Helgerna innebär överlag de största riskerna för smittspridning och därför beslutade vi att förlänga personlig lockdown över helgen, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i regionen, i ett pressmeddelande.

Även Region Blekinge förlänger sina skärpta regionala råd till och med den 31 maj.

Annons

Annons

Fallen ökar inte

"Antalet fall av covid-19 i Blekinge ökar inte längre, men det gör belastningen på hälso- och sjukvården. Vi måste även lägga stora resurser på smittspårning. För att minska risken för smittspridning förlänger vi de skärpta regionala råden", säger Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare i regionen.

Regionen öppnar dock för att föreningar kan arrangera utomhusträning för vuxna på sina idrottsanläggningar från och med den 17 maj.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss