A-
A+

Regler om ogräsmedel stramas åt

Reglerna för användning av ett ogräsbekämpningsmedel skärps. Arkivbild.
Reglerna för användning av ett ogräsbekämpningsmedel skärps. Arkivbild.
LantbrukTT

Växtskyddsmedlet Galera har fått förnyat godkännande i Sverige. Men användarvillkoren skärps samtidigt för att skydda känsliga grödor.

Annons

Annons

När EU-kommissionen senast förnyade godkännandet av det verksamma ämnet klopyralid – som används i lantbruket mot ogräs – uppmanades medlemsländerna att ta hänsyn till de problem med pyralidrester i gödsel och växtrester som följer.

Nu har Kemikalieinspektionen förnyat godkännande för växtskyddsmedlet Galera. Men villkoren för användning skärps eftersom produkten innehåller just klopyralid.

Växtmaterial från grödor behandlade med Galera får inte transporteras från eget jordbruk till kompostering eller biogasproduktion. Växtmaterial från behandlad gröda får heller inte användas i växthus, i svampproduktion eller som täckmaterial för växter.

Dessutom får omsådd med stråsäd, raps, rybs, gräs, sockerbetor och majs ske tidigast 30 dagar efter behandling. Odling av potatis, tomater, morötter andra flockblommiga växter, baljväxter, sallat och kål får ske tidigast tolv månader efter behandling.

"Det går inte att ta bort risken för att känsliga grödor kan skadas av pyralider men med de nya villkoren minskar vi den risken", säger Agneta Westerberg, avdelningschef på Kemikalieinspektionen, i ett pressmeddelande.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.