A-
A+

Regn att vänta i Målilla: "Vi är tyvärr vana"

Tai Woffinden på hemmabanan i Målilla. Arkivbild.
Tai Woffinden på hemmabanan i Målilla. Arkivbild.
SpeedwayTT

Regnet sköt fram semifinalen i Målilla med 2,5 timmar. Och vädret kan ställa till det på nytt när SM-finalen i speedway drar i gång mellan Dackarna och Smederna på tisdagen.

Vi har inte haft någon riktig "hemmabana" de senaste matcherna, så tyvärr är vi vana vid det, säger Dackarnas lagledare Mikael Teurnberg.

Annons

Annons

Prognosen talar om att det troligen blir några millimeter regn som faller över Målilla under tisdagskvällen. Precis som under kvartsfinalen mot Lejonen och i semin mot Västervik. Semifinalen fick skjutas upp över två timmar, men bägge matcherna kunde till slut avgöras – om än på en lerig bana.

Det som är lite tråkigt är att speedway handlar lite om hemmabanefavör och nu har det blivit så att banpersonalen inte har fått preparera banan utan mer fått rädda den. Så det får man ha med sig nu också, att de yttre förutsättningarna blir lite annorlunda, säger Dackarnas lagledare Mikael Teurnberg.
Men nu har vi kört på banan i olika väder och inte haft någon riktig "hemmabana" de senaste matcherna, så vi är tyvärr vana vid det.

"Går inte att jämföra"

Men den som tycker att det ställs in färre matcher i dag än tidigare har noterat alldeles riktigt. De senaste åren har man utvecklat prepareringen av banorna i Sverige så att de ska tåla mycket regn och maskinparkerna är betydligt bättre.

Jag körde själv speedway på 1980-90-talet och det går inte att jämföra. Då kunde det vara kört om det kom en rejäl skur på eftermiddagen. Nu, om man bara har preparerat banan rätt, kan det regna hur mycket som helst, sen måste det sluta lite och så behöver du en halvtimme ungefär för att få banan redo.

Men man kan såklart få ge sig mot regnet även i dagens speedway-Sverige. Slutar det inte regna på hela kvällen i morgon kan matchen komma att behöva ställas in och då finns en reservdag på måndag. I det fallet blir det i stället Smederna som börjar på hemmaplan, på onsdag när finalen är tänkt att avgöras i Eskilstuna.

Annons

Annons

"Fått ett momentum"

Smederna har i flera intervjuer framhållit Dackarna som favoriter till SM-guldet – detta trots att Eskilstunalaget tog hem titeln tre år i rad mellan 2017-2019. I fjol var Smederna inte med i serien på grund av att man inte ansåg sig ha råd att köra utan publik.

Jag skulle nog inte säga att vi är några jättestora favoriter, det är nog mer att de vill lägga över favoritskapet. De vann ju serien och har tre raka guld och vet hur det är att ta guld. För Dackarna är det många år sedan det blev guld, många silver däremot. Det kommer att bli stenhårt, säger Teurnberg.

Men Dackarna har ett starkt lag på pappret och Teurnberg kommer att göra allt han kan för att hans lag ska köra hem Dackarnas första SM-guld på 14 år.

Vi har kommit i gång bra och kört mycket, ibland kan det vara bra – Smederna gick direkt till semifinal och vi fick gå den långa vägen med kvartsfinal. Och för vissa av killarna har det gjort gott, typ Ricky Kling och Rasmus Jensen som inte haft så mycket tävlingar annars. Vi har kört ihop laget och nu blir det en ny dag på jobbet, vi har inte haft något break utan fått ett momentum, så det kanske kan vara en fördel.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.