Regnavbrott – då får proffsen vänta i bilen

Julia Engström är en av 15 svenskor i Scottish Open. Arkivbild.
Julia Engström är en av 15 svenskor i Scottish Open. Arkivbild.
GolfTT

Efter fem månader gör damernas Europatour comeback i Skottland.

Julia Engström hoppas på bra spel – och att slippa regnavbrott.

Vi har inte tillgång till klubbhuset, så då får man sätta sig i bilen.

Annons

Annons

Den stora halländska golftalangen säkrade karriärens första Europatourseger i Australien den 1 mars.

När coronapandemin senare samma månad stängde säsongen på obestämd tid var Julia Engström etta på tourens rankning och där är hon alltså fortfarande, efter det fem månader långa uppehållet inför veckans återstart i North Berwick strax öster om Edinburgh.

Strikta regler

Det är en på många sätt ny vardag som proffsen kommer tillbaka till.

Allt är ganska strikt, säger Engström till TT.

Sedan följer en lång redogörelse:

Vi har fått skicka in coronatester, fylla i väldigt mycket saker, det har varit mycket med skotska regeringen som har haft mycket direktiv vad man ska göra.

Hon kom till Skottland i måndags och åkte direkt till hotellet där hon testades.

Vi var isolerade på rummen tills vi fick svar. Vi måste ha munskydd överallt – utom när vi spelar – och får bara vara på golfbanan och hotellet.
Och man får inte umgås med någon annan än sin caddie. Sedan fyller vi i saker varje dag och gör en temperaturcheck.

Till klubbhuset får spelarna bara gå för att hämta en "grab-and-go"-lunch och gå på toaletten. Därav Engströms önskemål om att det nyckfulla skotska vädret ska visa sig från sin bästa sida (det varnas för spridda skurar de närmaste dagarna).

Det är klart att det är mycket nya restriktioner, men det är för allas säkerhet och en förutsättning för att vi kan vara här och tävla.

Julia Engström hade som mål att efter den här säsongen kvala in till den amerikanska LPGA-touren. En möjlighet som försvann när det beslutades att det inte blir något kval, och att alla spelare – på grund av den stympade säsongen – behåller sina tävlingsrättigheter på touren nästa år.

Det är såklart tråkigt, jag hade velat testa att kvala in till LPGA. Men det har varit ett så konstigt år, så det är vad det är. Det är bara att finna sig i att det är en speciell situation i världen och att det finns viktigare saker än var jag ska spela nästa år, säger Engström.

Annons

Annons

Krävs seger

Ett pyttelitet kryphål finns det ändå. Veckans Scottish Open och nästa veckas major, British Open på Royal Troon, ingår på både Europatouren och LPGA-touren. Skulle Engström skrällvinna någon av tävlingarna får hon spela på LPGA-touren nästa säsong.

Då får jag spelrättigheter i vinnarkategorin. Jag vet att det är väldigt tuff konkurrens, mot de allra bästa i världen. Men är man med i en tävling har man från början lika stor chans när man peggar upp.

Totalt finns hela 15 svenskor med i Scottish Open. Stjärnor som Anna Nordqvist, Pernilla Lindberg och Madelene Sagström gör sina första starter på europeisk mark efter att ha tävlat i sommarens två första LPGA-tävlingar i Ohio.

Julia Engström slår ut i den allra första bollen, klockan 7.30 på torsdagsmorgonen, svensk tid.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons