A-
A+

Regplåtar väcker anstöt i Finland

Registreringsskyltar med kombinationen 'KUK' har väckt diskussion i Finland. Arkivbild.
Registreringsskyltar med kombinationen "KUK" har väckt diskussion i Finland. Arkivbild.
FinlandTT

En miss hos finska motsvarigheten till Transportstyrelsen har gjort att 900 registreringsskyltar med bokstavskombinationen "KUK" tillverkats.

Annons

Annons

Enligt Hufvudstadsbladet har kunder som fått en registreringsskylt av det mer ekivoka slaget kostnadsfritt kunnat byta ut sina regplåtar hos närmaste besiktningsstation.

Efter att vi lät tillverka ett parti med 900 "KUK"-registreringsskyltar började vi få reaktioner. Största delen av partiet från i somras hann vi dra in, men en del av bilarna registrerades med bokstavskombinationen i fråga. I framtiden måste vi se till att motsvarande misstag inte upprepar sig, säger Jarkko Pudas, chef för Transports- och kommunikationsverket.

Han uppger att det hela beror på mänskliga faktorn.

Registreringsskyltarna med ordet, som på finska inte väcker samma anstöt som på svenska, började uppmärksammas i sociala medier efter ett inlägg på Facebook av finlandssvenska programledaren och artisten Thomas Lundin.

"På väg till jobbet såg jag en Tesla med registerskylten KUK och tre siffror. Visste inte att det var en tillåten bokstavskombo i det här sammanhanget. Men rimligt ändå på nåt sätt, tänkte jag. Och körde om med min Toyota", skriver han.

Finska transportmyndigheten har, till skillnad från svenska, ingen lista över förbjudna bokstavskombinationer, eftersom ord på tre bokstäver är ovanliga på finska, skriver Hufvudstadsbladet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.