-
+

Reinebo räknar med vaccinering inför OS

Peter Reinebo, verksamhetschef för Sveriges Olympiska Kommitté. Arkivbild.
Peter Reinebo, verksamhetschef för Sveriges Olympiska Kommitté. Arkivbild.
OlympisktTT

Det blir inget krav på vaccinering för idrottare som ska delta i Tokyo-OS.

Men Sveriges olympiska kommitté hoppas att de aktiva väljer att vaccinera sig – och räknar med att det hinner göras i april-maj.

Blir det förseningar flyttas det fram en månad är svaret vi fått, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Annons

Annons

Internationella olympiska kommittén (IOK) uppmanar idrottare att som förebilder bidra till ett säkert och hälsosamt mästerskap genom att vaccinera sig, men säger samtidigt att det inte är något krav för att delta.

De hade en bra framtoning där de menade att den stora frågan inte är om just de här 10 000 (aktiva) vaccinerar sig eller inte utan den stora frågan är om alla överallt i världen vaccinerar sig så fort det går. Det har mycket större betydelse, säger Reinebo.

Hört med FHM

Reinebo säger att SOK har hört sig för med Folkhälsomyndigheten och de OS-aktiva, och de flesta ledare, tillhör den stora gruppen i samhället som ska få vaccin i april-maj.

Blir det förseningar förflyttas det fram en månad är svaret vi fått, säger Reinebo.

Annons

Annons

"Fullkomligt självklart"

Tidigare under onsdagen presenterade OS-arrangören smittskyddsreglerna som ska gälla under sommarspelen i Tokyo.

Bland annat får inte aktiva och ledare åka allmänna transportmedel utan tillstånd. Det blir heller inte tillåtet för publik att sjunga eller ropa hejaramsor.

Det som de lyfter fram med fysisk distansering, hygien och att hålla restriktionerna känns som fullkomligt självklart i dag. Den andra delen, att framför allt under de första 14 dagarna kunna kommunicera sin vardag, vart man rör sig och vilka man träffar, är inte heller något konstigt i en OS-situation i och med att tillvaron är så styrd. Man bor, åker och så småningom tränar, säger Peter Reinebo.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss