Rejält snöfall i norr – fara för allmänheten

SMHI varnar för stora snömängder i Västerbottens läns kustland.
SMHI varnar för stora snömängder i Västerbottens läns kustland.
VäderTT

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

I kväll drar ett ordentligt snöområde in över stora delar av Norrland. SMHI varnar för snöfall i flera regioner i Norrland.

I Västerbottens läns kustland kan det till och komma så mycket snö att det innebär fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner, enligt Sofia Söderberg, vakthavande meteorolog på SMHI:

Det ser ut att kunna bli ett snöfall som kan ställa till det. Man får nog vara beredd på två decimeter i kombination med frisk vind som kan ge snödrev.

SMHI varnar för besvärligt snöfall eller mycket hård vind i hela Norrland, med undantag för Norrbottens län, Jämtlandsfjällen och Härjedalsfjällen.

Även Trafikverket går nu ut och varnar för att snöovädret kan göra det besvärligt på vägarna.

I fjol rapporterade Västerbottens-Kuriren att 50 personer tvingades söka akutvård för halkskador på en och samma dag. I år har Umeå kommun ökat budgeten för vinterunderhåll av cykelvägar och känner sig förberedda på snökaos och halka, enligt Per Hilmerson, gatudriftchef:

De här pengarna kommer att göra en märkbar skillnad, säger han till tidningen och tillägger att pengarna kommer att gå till såväl halkbekämpning som snöröjning.

Södra Sverige ser än så länge inte ut att beröras av den väntade nederbörden. Däremot varnas det för hård vind i norra Götaland, Svealand, sydligaste Norrland och Gotland.

I den södra halvan finns det risk för mycket kraftiga vindbyar. Grenar och enstaka träd kan knäckas och det kan bli problem för höga fordon, säger Sofia Söderberg.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons