A-
A+

Rekordheta budgivningar på bostäder 2021

Priserna gick upp som mest under budgivning i Kiruna. Arkivbild.
Priserna gick upp som mest under budgivning i Kiruna. Arkivbild.
BostadsmarknadTT

Budgivningarna på bostäder gick hett till under förra året.

Prisökningen på villor från utgångspris till slutpris var den största som har noterats någonsin av Hemnet.

Annons

Annons

Högt tryck och stark efterfrågan präglade förra årets bostadsmarknad – något som märktes på prisrallyt under budgivningarna för både lägenheter och villor.

Den genomsnittliga villan ökade med 8,9 procent från utgångspris till slutpris under 2021. Motsvarande siffra 2020 var 4,6 procent.

Det är den största ökningen för ett enskilt år som uppmätts sedan 2013, eller så långt tillbaka som Hemnet har en sammanhängande tidsserie.

Vi har haft en ovanligt het marknad under 2021 till följd av en hög efterfrågan på bostäder generellt, vilket brukar medföra att när efterfrågan är hög i förhållande till utbudet så blir det fler spekulanter per bostad till salu. Då brukar budgivningarna trissas upp, säger Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet.

Historisk ökning

För lägenheter var ökningen från utgångspris till slutpris 7,3 procent, en uppgång med 2,6 procentenheter jämfört med 2020.

För första gången någonsin ökade villors pris mer från utgångspris till slutpris än vad lägenheter gjorde.

Prisökningarna under budgivningarna var som störst i kommuner i norr. Kiruna ligger i topp med 28 procents skillnad i utgångspris till slutpris för villor.

För lägenheter var prisskillnaden en ökning med 29 procent i Kiruna.

Kiruna är en speciell stad där man flyttar ett samhälle från en plats till en annan och som jag förstår det har byggtakten inte hängt med i den utsträckning som det hade behövts, säger Erik Holmberg.

Annons

Annons

Batterifabrik bidrar

På lägenhetssidan kommer Skellefteå på andra plats med en prisskillnad på 17 procent från utgångspris till slutpris.

I Skellefteå har trycket på marknaden varit högt under några år tillbaka, sannolikt på grund av uppstarten av batterifabriken Northvolt som har genererat många nya arbetstillfällen och fler som flyttar till staden, säger Erik Holmberg.

Att vi får en liknande situation med heta budgivningar 2022 är inte osannolik, enligt Erik Holmberg.

Pandemisituationen har haft stor påverkan på marknaden. När restriktionerna lyftes under de sista månaderna 2021 märktes en mer normaliserad marknad. Nu när vi går in i 2022 är restriktionerna tillbaka men det är svårt att sia i hur pandemin utvecklas framöver. Om det blir fortsatt hemmajobb och svårt att resa kan situationen mycket väl ta fart igen.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.