A-
A+

Rekordlåga födelsetal i Kina

Sedan i våras är det tillåtet för kinesiska familjer att ha tre barn. Arkivbild.
Sedan i våras är det tillåtet för kinesiska familjer att ha tre barn. Arkivbild.
KinaTT-AFP

Rekordfå barn föddes i Kina förra året – 8,52 per tusen personer, enligt 2021 års statistiks årsbok som presenterades förra veckan. Det är det lägsta antalet sedan kommunistiska Kina grundades 1949, enligt landets statistikbyrå.

Annons

Annons

Det är också en markant minskning från föregående års 10,41 nyfödda per tusen invånare.

Minskningen kommer trots initiativ från myndigheterna som ska uppmuntra medborgarna att skaffa fler barn. 2016 slopades "ettbarnsprincipen" och från och med i år kan alla som vill skaffa tre barn.

Den statistiska årsboken visar också att antalet äktenskap 2020 var det lägsta på 17 år då endast lite över åtta miljoner par gifte sig i fjol.

Däremot har antalet skilsmässor minskat för första gången på 30 år, efter det att man i början av 2020 införde en obligatorisk vänteperiod på 30 dagar innan skilsmässan blir giltig.

Uppgifterna i årsboken belyser flera sociala trender som oroar ledarskapet i Peking. I maj i år visade den folkräkning som görs i Kina vart tionde år att befolkningen växte i sin långsammaste takt sedan 1960-talet. Bland nyliga initiativ från styret finns nu bland annat krav på att begränsa aborter som inte är "medicinskt nödvändiga".

Frågor har också väckts om de kinesiska uppgifterna är tillförlitliga. Enligt Bloomberg kan Kina ha missat över elva miljoner födslar under perioden 2000 till 2010. Bloomberg grundar påståendet på jämförelser mellan uppgifter i den statistiska årsboken, som presenteras varje år, och folkräkningen, som görs var tionde år.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.