A-
A+

Rekordlåga nivåer i sydamerikansk jätteflod

Paranáfloden har sjunkit till rekordlåg nivå.
Paranáfloden har sjunkit till rekordlåg nivå.
SydamerikaTT-AFP

Sydamerikas näst längsta flod, Paranáfloden, har sjunkit till sin lägsta nivå sedan 1940-talet.

Vattenminskningen är så drastisk att den påverkar kommersiell sjöfart, elproduktion, fiske och turism, liksom tillgången till dricksvatten och vatten till jordbruket.

Annons

Annons

Paranáfloden är över 4 000 kilometer lång och rinner genom Brasilien, Paraguay och Argentina.

Vatten rinner fortfarande i själva huvudfloden men 80–90 procent av de bevattningskanaler som utgår från floden är helt torrlagda, säger geologen Carlos Ramonell.

Folk har nämnt brasilianska dammar, avskogning och klimatförändringar som orsaker men ur en vetenskaplig synvinkel kan vi inte säga vad det beror på, säger han.

Varutransporter via floden är avgörande för både Paraguay och Bolivia.

Det har inte varit möjligt att färdas på Paraná sedan i april. Varor måste transporteras landvägen till Paraguayfloden, vilket fyrdubblar kostnaden, säger Juan Carlos Muñoz, chef för en paraguayansk organisation för båtägare.

Omkring 4 000 pråmar, 350 bogserbåtar och 100 containerfartyg väntar på att flodnivån ska stiga. Regnperioden är tre månader bort.

I maj öppnade Brasilien tillfälligt flera dammar så att hundratals pråmar kunde passera, men flodnivån har sedan sjunkit igen.

Paranás genomsnittliga flödeshastighet är 17 000 kubikmeter per sekund, men det har sjunkit till 6 200. 1944 registrerades rekordlåga 5 800 kubikmeter per sekund.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!