A-
A+

Rekordlåga räntor eldar på bopriser

Räntan på bundna lån har sannolikt aldrig varit lägre.
Räntan på bundna lån har sannolikt aldrig varit lägre.
EkonomiTT

Bolåneräntorna har förmodligen aldrig varit lägre, visar statistiken. Men lånens storlek ökar också i takt med stigande bostadspriser.

Annons

Annons

Det är rusning efter bostäder, visar den återkommande statistiken, med rejält stigande priser på framför allt villor senaste året. Bara under februari steg villapriserna med 4–6 procent i Stockholm och Malmö jämfört med januari, en historiskt kraftig uppgång.

En avgörande orsak är de stadigt fallande bolåneräntorna. I januari var de bundna räntorna, mellan ett och fem år, på den lägsta nivån sedan Statistiska centralbyrån började mäta 2005. Innan dess var de sannolikt heller aldrig lägre.

Ytterligare fall

I februari har de sjunkit ytterligare, enligt bankernas redovisning av snitträntan.

Den bundna genomsnittsräntan hos flera av storbankerna ligger nu runt 1,20-1,30 procent. Även den rörliga räntan (tre månader) ligger på ovanligt låga nivåer, men högre än de bundna, med någon eller några tiondels procentenheter. Ytterligare lite lägre priser kan hittas hos några av de mindre spelarna.

Ett gyllene läge att binda kanske, i alla fall om man inte tänker flytta den närmaste tiden. Å andra sidan var det precis vad rådgivarna sade för några månader sedan – att botten var nådd. Och sedan dess har räntorna alltså sjunkit ytterligare.

Annons

Annons

Mindre spelare pressar

De pressade räntorna visar på att konkurrensen har blivit hårdare. Enligt SCB växer småbankernas utlåning betydligt mer, plus 42 procent på ett år, än storbankernas. Finansinspektionen har också i sina mätningar visat på bankernas lägre vinstmarginaler på hushållens bolån, även om de historiskt sett fortsatt ligger relativt högt.

Fortsatt bra prutläge alltså, speciellt som bankernas listpriser ligger långt över de faktiska räntorna som kunderna uppenbarligen lyckas förhandla sig till.

"Därför tror jag att det är ett ovanligt gynnsamt läge att få en bra ränta", skriver Privata Affärers chefredaktör i senaste numret.

SCB:s siffror visar också att utlåningstakten har tilltagit igen och ligger nu på 5,7 procent, upp från fem procent för ett år sedan. Detta som en följd av de stigande bostadspriserna.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!