A-
A+

Rekordlång säsong avrundas i Östersund

Hanna Öberg på torsdagens träning inför de avslutande tävlingarna i världscupen i Östersund.
Hanna Öberg på torsdagens träning inför de avslutande tävlingarna i världscupen i Östersund.
SkidskytteTT

En lång och påfrestande skidskyttesäsong är snart till ända.

Något som känns skönt att konstatera för de svenska stjärnåkarna.

Man blir ju sliten, säger Hanna Öberg som är tillbaka efter förra helgens tillfälliga tävlingspaus.

Annons

Annons

Anledningen till att Hanna Öberg avstod förra helgens stafettavslutning i tjeckiska Nove Mesto var enkel. Efter mer än 30 lopp i årets världscup var den svenska stjärnan i behov av vila och återhämtning.

Jag kände att jag var ganska trött, kanske mest i huvudet. Jag orkade inte hålla uppe skyttet. Det var inget svårt beslut, säger 25-åringen inför de avslutande tre världscuptävlingarna i Östersund och fortsätter:
Jag kände att jag inte klarade av att prestera det jag vill, som jag normalt brukar kunna göra.

TT: Det är ju väldigt mycket tävlingar för er. Hur slitsamt är det?

Det är klart att det är väldigt mycket. Det här var första tävlingen (i Nove Mesto) som jag inte körde på hela vintern och det är en ny situation att köra verkligen allt. Jag tror att det frestar på. Och det kan vara särskilt mycket ett år som i år. Det är svårt att säga, man ställs ju inför lite andra situationer än normalt.

"Vill klara allting"

TT: Är det rentav lite för mycket tävlingar och discipliner?

Nej, jag vill ju klara av att köra allting. Det är absolut en målsättning. Nu suger jag åt mig av massor av erfarenheter och lägger upp en strategi för hur jag ska klara av det bättre inför framtiden.

Hanna Öberg ligger trea i den totala världscupen inför avslutningen i Östersund. Därmed går hon mot karriärens främsta placering, två placeringar bakom ledande norskan Tiril Eckhoff, 30.

Det är svårt att jämföra sig själv med en sån som Tiril som har kört så fruktansvärt bra i vinter. Men hon är ju fem år äldre än vad jag är och har mer rutin. Har du hållit på så länge och är så stark så har du en helt annan grund. Det är väl det jag vill jobba upp för att kunna orka.

Annons

Annons

"Så mycket har jag aldrig tävlat"

En annan som kommer nå sin bästa totala världscupplacering är Sebastian Samuelsson som är sjua på herrsidan. Att han utvecklat förmågan att orka prestera över en hel säsong ser han som en nyckel för att lyckas.

Jag har kört 33 tävlingar och det kommer bli 36 om allt går som det ska. Så mycket har jag aldrig tävlat förut, jag har verkligen kört allt som går och det är en erfarenhet jag tar med mig. Vill man vinna den totala världscupen i framtiden så är det viktigt att orka alla tävlingar.

Samuelsson hymlar inte med att tröttheten börjar göra sig påmind i det här skedet av säsongen. En som ger honom medhåll är landslagskollegan och nyblivne världsmästaren Martin Ponsiluoma.

Man känner sig lite tröttare och nog är det lite svårare att motivera sig. Men det ska bli kul att avsluta på hemmaplan. Det ska bli skönt med lite vila sen, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!