A-
A+

Rekordmånga fall: "Mycket snabb smittspridning"

Mars 2020–januari 2022.
Mars 2020–januari 2022.
CoronavirusetTT

Smittspridningen ökade stort i hela landet under årets första vecka.

I Stockholm, Västra Götaland och Skåne noterades det högsta antalet fall under en enskild vecka sedan pandemins start.

Annons

Annons

Smittspridningen i Sverige har ökat stort under första veckan på året, med en topp på 23 882 nya bekräftade sjukdomsfall onsdagen den 5 januari. Måndagen den 10 januari, som är den senast inrapporterade dagen hos Folkhälsomyndigheten, rapporterades 15 128 sjukdomsfall.

Det kan jämföras med måndagen innan, den 3 januari, då 9 988 bekräftade fall rapporterades.

1 487 291 fall av covid-19 har nu totalt bekräftats sedan pandemins start i Sverige.

33 procent har fått tredje dos

Under tisdagen har 54 ytterligare dödsfall med covid-19 rapporterats. Totalt har 15 431 personer avlidit med covid-19 i Sverige sedan pandemins start.

82,3 procent av befolkningen som är 12 år och äldre har hittills vaccinerats med två doser. 33,1 procent av alla som är 18 år och äldre har vaccinerats med tre doser.

Under årets första vecka noterades rekordmånga nya fall av covid-19 i Västra Götaland. 27 044 nya fall bekräftades – den högsta noteringen under en enskild vecka hittills under pandemin.

Det är en kraftig ökning från veckan innan, då det var 7 886 bekräftade fall.

Annons

Annons

Högt tryck på tester

"Vi ser nu en mycket snabb smittspridning i hela regionen och i alla åldersgrupper. Har du inte vaccinerat dig så gör det! Ta den tredje dosen så snart du kan", säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg, vid Smittskydd Västra Götaland i ett pressmeddelande.

Även trycket på att testa sig har varit rekordhögt. Under första veckan i år genomfördes 93 417 PCR-tester i regionen. Den tidigare toppnoteringen, från veckan innan påsk 2021, var 66 000 tester. Den stora efterfrågan har medfört längre svarstider och till viss del brist på provtagningskit.

"Vår förhoppning är att läget kommer att ha förbättrats mot slutet av veckan", säger Jan Kilhamn, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i regionen.

Den 10 januari klockan 10 fanns det totalt 227 inneliggande patienter med positiv covid-19, varav nio på intensivvårdsavdelning (IVA) på sjukhusen i Västra Götalandsregionen.

Region Stockholm noterade också ett nytt smittorekord med 36 493 konstaterade fall senaste veckan.

"Det är en allvarligt hög smittspridningstakt och det här antalet konstaterat smittade per vecka har vi inte tidigare varit i närheten av", säger Johan Bratt, chefläkare vid Region Stockholm, i ett pressmeddelande.

Samtidigt ökade antalet patienter som vårdas för covid-19 på regionens sjukhus med nära 30 procent sedan tisdags förra veckan och uppgår nu till totalt 396 personer.

Veckorekord även i Skåne

Även Skåne noterade rekordmånga nya fall förra veckan. Under vecka 1 rapporterades 17 268 covidsjuka i regionen, vilket är en ökning med 55 procent jämfört med föregående vecka.

Totalt genomfördes runt 59 000 provtagningar förra veckan i Skåne – nytt rekord för en enskild vecka – och en sekvensering av proverna visar att den nya omikronvarianten står för 75 procent av de positiva fallen, skriver Region Skåne i ett pressmeddelande.

På tisdagen fick 234 covidsjuka vård på skånska sjukhus, vilket är en ökning med 63 patienter jämfört med förra tisdagen. 14 patienter får intensivvård, vilket är lika många som för en vecka sedan.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.