A-
A+

Rekordmånga nya börsbolag

Aktier som de såg ut förr. Arkivbild.
Aktier som de såg ut förr. Arkivbild.
EkonomiTT

Intresset för aktier är fortsatt glödhett. På ett år har 76 000 svenskar tillkommit som enskilda aktieägare och tillskottet av börsnoterade företag var rekordhögt.

Annons

Annons

Det är framför allt de mer välbeställda som tillkommit som nya aktieägare, med årsinkomster på över en halv miljon kronor, visar Statistiska centralbyråns (SCB) statistik. Bland människor med inkomster på mellan 100 000 och 300 000 kronor har antalet aktieägare minskat.

Totalt sett var ökningen av enskilda aktieägare mellan juni i fjol och juni i år 76 000 eller sex procent.

Under första halvåret i år ökade hushållens aktieportföljer med 259 miljarder kronor i värde och uppgick vid halvårsskiftet till 1 445 miljarder kronor. Ökningen förklaras av såväl börsuppgången, generalindex steg 20 procent, som nya aktieägare och fler börsföretag.

Mot slutet av halvårsskiftet fanns 969 noterade bolag på de svenska börslistorna, vilket var en ökning med 78 bolag på ett halvår, den största ökningen för ett enskilt halvår sedan tidsserien startade, skriver SCB.

Utlandsägandet av svenska aktier ligger kvar på relativt stabila 40 procent av värdet. Amerikanska investerare är störst.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!