Rekordmånga svenska filmer till Sundance

Kristina Lindström och Kristian Petris film 'Världens vackraste pojke' får premiär på Sundance-festivalen. Arkivbild.
Kristina Lindström och Kristian Petris film "Världens vackraste pojke" får premiär på Sundance-festivalen. Arkivbild.
NöjeTT

Fyra svenska långfilmer och en samproduktion är uttagna till Sundance filmfestival, enligt Svenska Filminstitutet.

Annons

Annons

Annons

Annons

Två dokumentärer får också världspremiärer i tävlan: "Världens vackraste pojke" av Kristian Petri och Kristina Lindström samt "Sabaya" av Hogir Hirori.

"Vi är otroligt glada och hedrade över att vår film har blivit uttagen till tävlan, och får sin världspremiär på den fantastiska Sundance-festivalen. Den här filmen har varit en lång resa. Vi är tacksamma över att Björn varit så modig under arbetet och låter oss berätta hans historia", säger Kristian Petri i ett pressmeddelande.

Ytterligare en världspremiär på festivalen blir det för den psykologiska thrillern "Knackningar", av Frida Kempff. Även Ninja Thybergs "Pleasure" visas, liksom den svenska samproduktionen "Flee" av Jonas Poher Rasmussen, två filmer som båda var uttagna till Cannes filmfestival i våras.

"Totalt tio dokumentärer tävlar i årets World Cinema Documentary Competition, varav två är svenska. Senast det skedde var 2012 med "Searching for Sugar Man" och "Big Boys Gone Bananas!". Svensk dokumentärfilm har ett fantastiskt track record på Sundance, och vi är oerhört stolta över årets filmer, säger Sara Rüster, festivalansvarig för dokumentärfilm på utlandsenheten vid Svenska Filminstitutet, i ett pressmeddelande.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons