Rekordmånga svenskar valdes i NHL-draften

Malmös talangfulle back Helge Grans, 18, draftades av Los Angeles. Arkivbild.
Malmös talangfulle back Helge Grans, 18, draftades av Los Angeles. Arkivbild.
IshockeyTT

Totalt 32 svenska ishockeytalanger valdes i de sju rundorna i årets NHL-draft.

Så många har aldrig tidigare tingats av den nordamerikanska ishockeyligan under ett dygn.

Annons

Annons

Först ut andra dagen, som nummer 32 totalt, valdes Modos back William Wallinder av Detroit.

Den klassiska svenskklubben – där stjärnor som Nicklas Lidström och Henrik Zetterberg har vunnit Stanley Cup – hade under den första dagen valt Frölundas Lucas Raymond som nummer fyra i första rundan.

Den andra dagen fortsatte Detroit på inslagen blågul väg och tingade Wallinder som sitt andraval och Frölundas center Theodor Niederbach som tredjevalet.

Detroit har sedan många år tillbaka Håkan Andersson som europeisk chefsscout och förre backstjärnan Niklas Kronwall, som slutade i fjol, är rådgivare till general managern Steve Yzerman.

Raymond och Djurgårdens Alexander Holtz, som tingades av New Jersey som sjua, var de två svenskar som valdes i den första rundan.

Under de sex följande rundorna under onsdagen valdes ytterligare 30 svenskar. Ett par andra SHL-spelare som tingades i andra rundan var Malmöbacken Helge Grans, Los Angeles, och Luleås forward Noel Gunler, Carolina.

Av de totalt 217 val som kunde göras föll 32 på svenska talanger. Det är två fler än det tidigare rekordet från 2018, då 30 svenskar valdes av NHL-klubbarna.

I fjol draftades sammanlagt 26 svenskar.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons