Rekordmånga tester – drar ner under julhelgen

Under jul och nyår drar Region Stockholm och Region Skåne ner testkapaciteten.
Under jul och nyår drar Region Stockholm och Region Skåne ner testkapaciteten.
CoronavirusetTT

Aldrig har så många stockholmare coronatestats som i förra veckan, men när trycket är som störst dras testkapaciteten ner under jul och nyår.

Även i Skåne och Gävleborg dras testkapaciteten ner under storhelgerna.

Annons

Annons

Annons

Annons

Trots att vi gjorde 65 800 PCR-tester, och att det är överlägset flest en enskild vecka, slog vi inte i taket. Vi har kapacitet för 75 000 tester, säger Claes Ruth, chef för Karolinska universitetslaboratoriet och ansvarig för provtagningen för covid-19 i Region Stockholm.

Han är stolt över att regionen satte rekord i antalet genomförda PCR-tester för covid-19 i veckan. Det är mer 10 000 fler än veckan före.

Ungefär 17 procent av de testade under veckan var smittade, vilket är en nedgång sedan veckan före då andelen smittade var 20 procent.

Planerad nerdragning

Det kan vara farligt att dra några slutsatser utifrån en enskild vecka, men man kan hoppas att det är ett positivt trendbrott, säger han.

Under jul- och nyårsveckan planeras en nerdragning av testkapaciteten till 50 000-55 000.

Vi förväntar oss att det kommer att räcka, eftersom vi tror att efterfrågan kommer att gå ner under de röda dagarna, säger Claes Ruth.

Även Region Skåne drar ner möjligheterna att testa sig för covid-19 under jul- och nyårshelgerna. Anledningen är att man inte får ihop tillräckligt med personal.

Vi hade önskat att vi kunde erbjuda ännu mer testkapacitet även de här dagarna, men det är tyvärr inte möjligt, säger Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare i Skåne, till Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Annons

Annons

Högsta nivån

Neddragningen sker samtidigt som antalet inlagda patienter med konstaterad covid-19 är på den högsta nivån hittills i Region Skåne, enligt regionens lägesbild.

Mattias Waldeck understryker att det nu är oerhört viktigt att alla skåningar tar sitt personliga ansvar och inte utsätter sig för smitta , eftersom vården är hårt belastad.

Även i Region Gävleborg kommer testkapaciteten under helgerna vara något lägre än vanliga veckor, men eftersom det finns en viss överkapacitet bedömer regionen att man kommer att klara efterfrågan.

I Västra Götaland dras inte testkapaciteten ner annat än att öppettiderna på vårdcentralerna minskar under helgdagarna.

Claes Ruth, ansvarig för provtagningen för covid-19 i Region Stockholm, säger att testkapaciteten successivt kommer att öka under januari och februari. Målet är att vara uppe i 100 000 tester i veckan under januari och sedan öka ytterligare i februari om allt går som planerat.

Vi siktar på att klara efterfrågan och de uppdrag vi får, så att testkapaciteten aldrig blir en begränsning. Det som kan bli en begränsning framöver är tillgången på förbrukningsmaterial som plastpipetter och reagens. Det går åt otroliga mängder när det sker så mycket tester samtidigt runt om i världen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons