A-
A+

Rekordmånga vill lära sig ukrainska

Många vill tillbaka till skolbänken i höst för att läsa kurser i ukrainska. Arkivbild.
Många vill tillbaka till skolbänken i höst för att läsa kurser i ukrainska. Arkivbild.
UkrainakrigetTT

Intresset för att studera ukrainska är stort. På Göteborgs universitet har antalet ansökningar till kurser inom språket mångdubblats.

Vi trodde att det skulle bli fler sökanden, men inte att det skulle bli den anstormning som det blivit, säger Petra Platen vid universitetet.

Annons

Annons

Petra Platen, utbildningsansvarig vid Institutionen för språk och litteraturer vid Göteborgs universitet.
Petra Platen, utbildningsansvarig vid Institutionen för språk och litteraturer vid Göteborgs universitet.

När anmälan för höstens kurser och program stängde var resultatet på Göteborgs universitet överraskande. Ansökningarna till kurser kopplade till Ukraina hade ökat explosionsartat.

Totalt hade 410 personer anmält sig till en nybörjarkurs i ukrainska. Motsvarande siffra terminen innan var 41 personer. Från universitets sida ser man positivt på det ökade intresset.

Vi tänker att det är ett direkt resultat av det som händer nu. Det pratas väldigt mycket om situationen i Ukraina, och ofta så fattar man intresse för det man hör mycket om, säger Petra Platen, utbildningsansvarig vid Institutionen för språk och litteraturer vid Göteborgs universitet.

Fem kurser

Totalt har Göteborgs universitet fem kurser kopplade till det ukrainska språket eller den ukrainska kulturen, varav nybörjarkursen är en. Söktrycket på de övriga fyra är dock inte riktigt lika stort.

Men vi märker att det även är högre söktryck på dem, säger Petra Platen.

Stockholms universitet ser samma trend. Där finns ingen nybörjarkurs, men man ser ett "kraftigt ökat" intresse för en kurs om Ukrainas historia och politiska utveckling. Lärosätet har även fått många ansökningar till sin avancerade kurs i ukrainska, som kräver att man redan har en kandidatexamen i ett annat slaviskt språk.

"Trots att det gör ribban för antagning ganska hög, ser vi ett oväntat stort antal sökande till den kursen", skriver Åke Zimmermann Bjersby, studierektor på slaviska avdelningen vid Stockholms universitet, i ett mejl.

Annons

Annons

Kan hjälpa flyktingar

Trots att utbildningarna inte startar förrän i höst, och kriget i Ukraina pågår i detta nu, tror Petra Platen att kurserna kan vara nyttiga. Hon har fått uppfattningen att många väljer att läsa dem för att kunna hjälpa de ukrainska flyktingar som kommit till Sverige.

Man lär sig inte ett språk på en kvart, men många gånger kan fraser och liknande också vara till hjälp. Många flyktingar kan ju engelska, men att få höra välkända fraser på sitt eget språk kan ha en lugnande effekt, säger hon.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.