A-
A+

Rekordstor kränkning vid Taiwan

Kina har flugit in i Taiwans intresseområde flera gånger på några få dagar. Här följer Taiwans president Tsai Ing-wen ett flygplan i en övning den 15 september.
Kina har flugit in i Taiwans intresseområde flera gånger på några få dagar. Här följer Taiwans president Tsai Ing-wen ett flygplan i en övning den 15 september.
TaiwanTT

Kina har kränkt luftrummet ovan Taiwan ännu en gång på kort tid, denna gång med ett rekordstort antal militärflygplan.

Annons

Annons

Totalt 56 plan – 36 stridsflygplan, tolv bombflygplan med kärnvapenkapacitet och ytterligare fyra plan flög in i Taiwans betecknade luftförsvarszon under måndagen. Det skedde nära Dongshaöarna (också kallade Östra sandöarna), sydväst om Taiwan.

Taiwanesiska stridsflygplan lyfte för att markera mot de kinesiska, meddelar Taiwan. Zonen är inte detsamma som taiwanesiskt luftrum, utan avser ett större område.

Under de senaste fyra dagarna har det skett en upptrappning av dessa flygningar, med start på Kinas nationaldag i fredags. Totalt har omkring 150 kinesiska militärplan frekventerat den taiwanesiska zonen under dessa dagar. Den största kränkningen dessförinnan var när 28 plan flög in i zonen i juni i år.

USA, som när goda relationer med Taiwan, uppmanar Kina att sluta provocera.

Kinas utrikesdepartement anser att det är USA som provocerar i området kring Sydkinesiska havet och slår tillbaka:

"Att verka för taiwanesisk självständighet är en återvändsgränd. Kina kommer att vidta alla nödvändiga åtgärder och bestämt krossa taiwanesiska planer för självständighet", lyder ett uttalande.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.