A-
A+

Rekordstor varg skjuten i Åre

En ovanligt stor varg sköts för ett par veckor sedan i samband med skyddsjakt i Åre kommun. Vargen vägde 57,5 kilo.
En ovanligt stor varg sköts för ett par veckor sedan i samband med skyddsjakt i Åre kommun. Vargen vägde 57,5 kilo.
DjurTT

En varg som hade fällt renar sköts under skyddsjakt i Åre kommun för ett par veckor sedan. Vargen hade ett rekordstort bröstomfång och en vikt som var den högsta noterade på 46 år.

Annons

Annons

Skyddsjakten hade beslutats sedan en varg slagit renar i ett område i kommunen, rapporterar Östersunds-Posten.

Alla vargar som skjuts under skydds- eller licensjakt skickas till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) för undersökning och provtagning. När vargen från Åre kom till SVA vägde den 56 kilo.

"Men efter avstämning med länsstyrelsens personal framkom att vikten direkt efter avlivningen fastställts noggrant med tre olika vågar som alla visade 57,5 kilo", säger Emma Höök, agronom och rovdjursbiolog på SVA, enligt myndighetens hemsida.

Skillnaden i vikt ska enligt Höök ha berott på att mycket blod runnit ut ur kroppen efter den första vägningen.

"Den är mycket stor och kraftig och den tyngsta varg med noterad vikt sedan 1977. Den hade det största måttet på bröstomfång som uppmätts, men den var inte störst i alla olika kroppsmått som noteras", säger Emma Höök.

Patologen Gustav Averhed obducerade vargen på SVA och säger att det inte fanns något annat anmärkningsvärt med djuret förutom storleken.

"Den här vargen hade slagit renar, vilket var anledningen till beslutet om skyddsjakt. I magsäcken sågs knappt ett halvt kilo rester av ren, vilket var den sista måltiden för vargen", säger Averhed.

När vargar avlivas vid skyddsjakt eller fälls under licensjakt tillfaller djuret jakträttsinnehavaren eller markägaren. Som villkor för jakten anges dock normalt sett att kroppen utom skinnet ska skickas till SVA för undersökning. Om ägaren vill så skickar SVA tillbaka kraniet efter undersökningen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.