Rekordtapp för Nya Zeelands ekonomi

Nya Zeelands finansminister Grant Robertson samspråkar med premiärminister Jacinda Ardern när årets budget lades fram i maj.
Nya Zeelands finansminister Grant Robertson samspråkar med premiärminister Jacinda Ardern när årets budget lades fram i maj.
Nya ZeelandTT-AFP

Nya Zeelands ekonomi har tagit en historisk smäll under coronapandemin.

Landet är nu i recession efter att BNP under årets andra kvartal sjönk med 12,2 procent – en så stor nedgång har aldrig tidigare noterats.

Annons

Annons

Den rekordlåga siffran till trots var den något bättre än regeringens spådom förra veckan om en nedgång på 16 procent. Och när den senaste budgeten lades, i maj, baserades den på en nedgång med 23,5 procent.

Regeringen kan därmed vända den stora nedgången till en svagt positiv nyhet inför valet i oktober, vilket finansminister Grant Robertson inte var sen att göra.

Att gå ut hårt och tidigt (mot pandemin) gjorde att vi kan komma tillbaka snabbare och starkare, säger han om de hårda karantänsregler som Nya Zeeland levde under och som i stort sammanföll med andra kvartalet – april till juni.
Ekonomerna spår att det tredje kvartalet kommer att visa en rekordsnabb återväxt för ekonomin.

Premiärminister Jacinda Ardern sade i måndags att landet – minus storstaden Auckland – nästa vecka kan släppa de allra flesta restriktioner som fortsatt gäller i kampen mot coronapandemin.

Sammanlagt har 25 människor som insjuknat i covid-19 avlidit i Nya Zeeland, drygt 1 800 har smittats av coronaviruset.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons